El Blog
18.Mar.2017
Taller sobre l'hort ecològic
El dia 18 de març ha tingut lloc al Garden Tortadès un taller sobre l'hort ecològic, a càrrec d'Ester Casanovas, directora del programa de ràdio "Pagesos de ciutat" i autora del llibre amb el mateix títol. Ester Casanovas, que té un blog sobre aquest tema, picaronablog.com, ha impartit una interessant conferència plena de consells sobre com cuidar l'hort de forma ecològica, responent a totes les preguntes i consultes que els assistents al taller, més de seixanta persones, li han volgut formular. El taller ha estat patrocinat per la marca Neudorff prove'dora d'una àmplia gama de productes ecològics que podeu trobar a Tortadès.
 
02.Nov.2016
Decoracions nadalenques a Brooklyn (Nova York)
Un dels espectacles nadalencs més insòlits que es poden veure al món son les decoracions nadalenques del barri residencial Dyker Heights, al districte de Brookyn a Nova York. Encara que costa d'arribar-hi des del centre de Manhattan, val la pena contemplar les il·luminacions de desenes de cases que competeixen entre elles per veure quina guanya l'altra en llums de colors i figures a les façanes i jardins. En uns quants carrers s'hi concentren desenes de cases en les quals milers de llums de colors impressionen els visitants, petits i grans, que desafien el fred que sol fer en aquelles dates per veure un dels atractius turístics de la capital americana.
 
20.Feb.2016
Garden Tortadès a l'Expogarden 2016
A començaments de febrer es va celebrar a Madrid, l'Expogarden 2016 que, com cada any, organitza l'Associació Espanyola de Centres de Jardineria, a la que pertany GARDEN TORTADÈS. L'Expogarden es la trobada anual dels centres de jardineria de la península ibèrica i hi participen prove'dors i gardens que aprofiten la trobada per intercanviar experiències i coneixements. En el marc de l'Expogarden s'imparteixen conferències i xerrades sobre temes d'interès per les empreses del sector. A la foto que ilustra aquest post hi podem veure a Dolors Collbatallé, gerent i paisatgista de GARDEN TORTADÈS, amb Iñigo Segurola, conegut paisatgista i director dels programes Bricomania i Decogarden, que va donar una interessant conferència sobre paisatgisme i jardineria, en la que va compartir el disseny del seu espectacular jardí particular.
 
15.Feb.2016
Taller de bonsais
El dia 13 de febrer va tenir lloc al nostre garden un interessant Taller de bonsais a càrrec de l'Oscar Figueras, de l'empresa Mistral Bonsai. A més d'unes interessants explicacions sobre tot allò que cal saber per cuidar els nostres bonsais, els participants ho varen practicar podant un bonsai que varem posar a la seva disposició.
Si voleu tenir informació sobre propers cursos o tallers deixeu-nos al garden la vostra adreça de correu electrònic.
 
17.Sep.2015
Park(ing) Day al Passeig de Vic
Una vegada més, demà 18 de Setembre Tortadès participarem al Park(ing) Day. La plaça d'aparcament que enjardinarem serà la situada a la Rambla del Carme número 37 de Vic, a la cantonada entre el Passeig i el carrer Manlleu. Hi serem de 9 del matí a 7 de la tarda.

El Parkingday és una iniciativa verda mundial que consisteix en transformar, per un dia, una plaça d'aparcament al carrer en un espai verd. Amb origen l'any 2005 a San Francisco (USA), cada any mobilitza a artistes, paisatgistes, professionals i aficionats del món de la jardineria i l'ecologia que, per un dia, el mateix a tot arreu, converteixen una plaça de parking al carrer en un jardí o espai verd per conscienciar a tothom sobre els beneficis del verd a les ciutats.

Us hi esperem!
 
16.Mar.2015
The High Line (I)
Una de les intervencions paisatgístiques més interessants que hem tingut ocasió de veure en els últims anys és la de The High Line a Nova York. Es tracta d'un parc urbà construit sobre el viaducte d'una antiga via de tren de transport de mercaderies que estava destinada a la seva demolició després que quedés en desús des del 1980 i que, gràcies a una iniciativa ciutadana, aplegada en una organització anomenada Friends of the High Line, que es va mobilitzar amb aquest objectiu, ha estat aprofitada com un original i impactant espai verd elevat sobre el nivell dels carrers. Ubicat al West Side novaiorquès, en el Meatpacking District, un dels barris de moda de la ciutat americana, ocupa més d'un quilómetre i mig d'allargada, i s'ha convertit en un dels principals atractius de Manhattan, tant pels habitants de la ciutat com pels turistes.

El primer sector es va obrir l'any 2009, una segona part es va obrir el 2011 i encara està pendent un tercer sector que completarà el parc. El disseny del parc va ser el resultat d'un concurs internacional de projectes al qual es varen presentar paisatgistes i arquitectes de tot el món. Els guanyadors varen ser James Corner Field Operations and architecture firm Diller Scofidio + Renfro James i altres col•laboradors, que han portat a terme un magnífic projecte que ha integrat a la perfecció els elements pre-existents (l'estructura del viaducte i algunes de les vies del tren) amb mobiliari urbà i, és clar, les plantes, distribuides en parterres i espais que han reconvertit el viaducte en un parc molt freqüentat. En la nostra darrera visita, el mes de novembre, tot i el fred que ja es començava a notar a Nova York, l'afluència de visitants era impressionant.

L'alçada de The High Line sobre el nivell dels carrers (nou metres) permet, a més, tenir unes magnífiques vistes de la ciutat: d'una banda en direcció al centre, amb una visió perfecta de l'estructura de carrers i una estampa dels seus edificis més emblemàtics, amb l'Empire State Building que sembla a tocar, i de l'altra banda, sobre el riu Hudson. Per pujar a The High Line hi ha diferents accessos distribuits al llarg del seu recorregut que permeten una fàcil accessibilitat per qualsevol punt.

En un proper post parlarem de les plantes que s'hi han utilitzat.
 
07.Mar.2015
Taller de fruiters
El dia 7 de març ha tingut lloc a Tortadès el Taller de fruiters a càrrec d'Andreu Vila Pascual, professor de l'Escola Superior d'Agricultura de la Universitat Politècnica de Catalunya. El professor Vila, especialista en fruticultura ecològica, ha impartit una interessantíssima xerrada sobre els fruiters, com plantar-los, com regar-los i fertilitzar-los i com podar-los, contestant totes les consultes que li han adreçat els més de seixanta assistents a la sessió. La jornada ha estat patrocinada per Massó Garden, prove'dor de productes ecològics per la jardineria, que ha obsequiat amb una ampolla d'Humus líquid a tots els assistents.
Si us interessa rebre informació sobre propers Tallers faciliteu-nos el vostre e-mail a través d'aquesta pàgina web o directament al Garden Tortadès.
 
26.Feb.2015
Taller de Fruiters
Tortadès et convida a assistir al Taller de fruiters que tindrà lloc el proper dissabte 7 de Març de 11:00 a 12:30 al Garden.

El taller correrà a càrrec d'Andreu Vila, Professor d'agricultura de l'Universitat de Barcelona, que ens explicarà tot el que cal saber per tenir cura dels nostres arbres fruiters: nutrició, plagues, malalties, poda, etc.

Els taller és gratu't i tots els assistents s'enduran un obsequi cortesia de Massó Garden.

Perquè tot surti bé necessitem que ens confirmis la teva assistència. Pots trucar-nos per telèfon al 93 889 08 24 o enviar-nos un correu a info@gardentortades.com.

Pots convidar a tants amics com vulguis!
 
10.Feb.2015
Els consells del mes de febrer
ESPORGAR. Fes la poda de neteja, rejoveniment i formació d'arbres, arbusts i enfiladisses. Poda els arbusts caducifolis que floreixen a l'estiu o que han fet flor a l'hivern, abans que brostin. Retalla les gramínies ornamentals i vivaces que s'han mantingut en peu, encara que sigui seques, tot l'hivern.

ADOBAR I ENCOIXINAR. Després d'esporgar, encoixina l'escocell dels arbres o el peu dels arbustos i enfiladisses preferentment amb adob orgànic; enterra'l una mica i rega a continuació. Dóna als teus cítrics un adob específic i també a les bulboses de primavera, les que ja estan en flor o les que estan a punt.

PREVENIR LES GELADES. Mantingues cobertes les plantes més delicades, perquè una gelada tardana pot fer malbé els brots nous i les flors.

ESPORGA LES HORTÈNSIES. Si vius a una zona temperada, febrer és el mes ideal per a esporgar les hortènsies; si la regió és freda espera al març per a fer-ho.

POSA A PUNT EL TERRA. Abans de plantar les teves tus plantes de flor, remou i aireja el terra del jardí i els testos, elimina les males herbes i aplica adob orgànic.

COMENÇA A PLANTAR. A mida que les temperatures es vagin moderant pots començar a plantar vivaces i plantes anuals de temporada a testos i parterres.

ENFILADISSES BEN SUBJECTES. Abans que comencin a emetre brots, revisa les subjeccions de les enfiladisses més volubles (glicina, gessamí). De pas, poda les branques seques.

Foto: Loropetalum
 
02.Jan.2015
Els consells del mes de gener
PROTEGIR DE LA NEU I DEL FRED. No deixis que la neu s'acumuli sobre els arbres, arbusts i bardisses del jardí, perquè el seu pes pot fer malbé les branques; utilitza una vara per a treure-la. Si es preveuen gelades, rega les plantes per a augmentar la inèrcia tèrmica. Revisa les fundes, mantes tèrmiques, pantalles tallavents i altres proteccions que hagis posat contra el fred.

PLANTAR. Si el sòl no està gelat o xop, pots omplir el teu jardí de color en forma de pensaments, el·lèbors, violetes, cols ornamentals... També pots plantar caducifòlies, sobretot si és a arrel nua.

ADOBAR. Les perennes i anuals que estiguin en flor han de rebre un adob ric en fòsfor i potassi perquè s'allargui la floració.

TESTOS BEN PROTEGITS. Embolica amb una arpillera, una funda antigelades o amb plàstic e bombolles els testos de la ter-rassa per a evitar que es parteixin a causa del fred.

OLI ANTIPLAGUES. Durant el mes de gener, aplica per segona vegada oli mineral anti-plagues als teus arbres, aquest cop barrejat amb fungicida. Xopa bé l'escorça.

L'HORT: El gener marca l'inici de la sembra de la ruques directament al terreny. També pots començar a fer planters de pebrots, naps i alguns enciams.

LA GESPA: Si està glaçada, evita trepitjar-la molt i rega-la una mica perquè el fred no la cremi. Intenta que no es formin bassals permanents perquè no surtin molsa i líquens.
 
01.Dec.2014
Els consells del mes de desembre
PROTEGIR DEL FRED. Si es preveuen gelades, rega les plantes per a augmentar la inèrcia tèrmica. Comprova periòdicament que les fundes, mantes tèrmiques, pantalles tallavents i la resta de proteccions estiguin complint la seva funció.

PODAR. Si encara li has de treure les branques seques, dèbils o mal formades a algun arbust, arbre ornamental o fruiter, agafa ja les podadores i evitaràs que perdin saba; no toquis els que faran flor al febrer. Retalla les perennes que han parat de florir, com els crisantems i els àsters.

ENTRECAVAR LA TERRA. Trenca i esmicola amb una aixada o un magalló la crosta dura que el fred i la pluja formen a la terra del jardí, l'hort i els tests.

ROSERS. Quan comencin a sortir les gemmes dels rosers de peu baix, els híbrids de te, els rosers floribunda i patio, poda'ls bé fent talls de biaix amb unes tisores netes i afilades.

PLANTES DE FLOR. Posa adob ric en potassi i fòsfor als el·lèbors, pensaments, brucs, ciclàmens, Bellis perennis i altres espècies que ara són en flor.

L'HORT. Desembre és el mes més apropiat per a plantar alls. Sembra bledes, espinacs i pastanagues directament al terreny, i naps i enciams al planter.

Foto: Ponsètia
 
04.Nov.2014
ELs consells del mes de novembre
PODAR. Al novembre es fa la prepoda dels rosers de peu alt, sempre que no estiguin en flor. També ha arribat el moment de netejar les branques seques o mal orientades dels perers, pomers i altres caducifòlies, si fes falta, i les plantes enfiladisses (inclosos els rosers). Unta les ferides amb pasta cicatritzant.

PLANTAR I TRASPLANTAR. Quan les caducifòlies han perdut les fulles és el moment ideal per a plantar-les, o trasplantar-les si l'espècie ho tolera, sobretot si són a arrel nua. També és bona època per plantar rosers.

ENCOIXINAR. Cobreix el peu de les plantes amb escorça de pi, palla o compost per a protegir les arrels de l'efecte perniciós del fred.

LLENYOSES. En un mes tan ventós, revisa els tutors dels arbres i les subjeccions de les plantes enfiladisses. Protegeix del fred les plantes més sensibles i les acabades de plantar.

CÍTRICS I PALMERES. Si conrees llimoners, mandariners o tarongers a la terrassa, posa'ls a cobert o cobreix-los amb una funda. Protegeix algunes palmeres del fred.

L'HORT. Resguarda els cultius més delicats amb túnels i hivernacles de posar i treure. Cultiva llombardes, cols, endívies, apis, porros, escaroles, coliflors...

PLANTES D'INTERIOR. Rega-les poc, però procura que hi hagi humitat ambiental. Enterra els bulbs forçats d'amaril·lis i jacints per a tenir flors al Nadal.

Foto: Erica Gracilis
 
03.Oct.2014
Els consells del mes de octubre
PLANTAR, TRASPLANTAR, CANVIAR DE TEST. Igual que el mes de setembre, l'octubre ofereix les condicions ideals per a plantar i trasplantar, si l'espècie ho permet, arbres i arbusts: caducifolis que ja han entrat en repòs, coníferes amb la mota de terra adherida a les arrels (si vols una bardissa l'has de plantar ara), llorers, baladres, arboços, oliveres... Recorda que és important obrir els clots uns 15 dies abans de plantar i també comprovar si el drenatge és correcte.

PODAR, ENCOIXINAR I ADOBAR. Retalla per últim cop a l'any les bardisses de coníferes i perennifòlies. Elimina les branques seques, fetes malbé o desviades. Després de podar, encoixina l'escocell dels arbres o el peu dels arbusts i de les plantes enfiladisses amb adob orgànic; enterra'l lleugerament i, a continuació, rega.

LLENYOSES. Aplica oli mineral sobre el tronc i les branques per a eliminar les plagues mentre hibernen. Planta noves aromàtiques. Poda les que tens i fes esqueixos.

PLANTES DE FLOR. Dóna'ls adob ric en potassi. Encoixina les arrels de les més sensibles o de les acabades de plantar. Enterra els bulbs de primavera.

L'HORT. Planta o sembra bledes, espinacs, cols, porros, ravenisses... Recol·lecta els codonys, kiwis, avellanes, fruits del bosc, les últimes peres i pomes...

PLANTES D'INTERIOR. Adoba cada dues setmanes amb un fertilitzant dissolt en aigua de reg. Rega menys, però mantingues la humitat ambiental.

Foto: Crisantem
 
23.Sep.2014
Gran èxit del Park(ing) Day
Des de Tortadès vam participar a l'últim Park(ing) Day enjardinant una plaça d'aparcament de la ciutat de Vic, el nostre Mehari verd no va passar desapercebut als centenars de vianants que s'alegraven de poder gaudir d'un jardinet al mig del Passeig.

La iniciativa, que va ser inaugurada pels regidors Anna Erra i Toni Serrat, va ser un èxit i se n'han fet ressò tots els principals mitjans de comunicació de la Comarca. Hem contribuit amb el nostre granet de sorra a conscienciar de la importància de les zones verdes i la sostenibilitat als espais urbans.
 
18.Sep.2014
Park(ing) Day al Passeig de Vic
Demà 19 de Setembre Tortadès participarem al Park(ing) Day. La plaça d'aparcament que enjardinarem serà la situada a la Rambla del Carme número 37 de Vic, a la cantonada entre el Passeig i el carrer Manlleu.

Us hi esperem!
 
05.Sep.2014
Tortadès participarà al Park(ing) Day 2014
El Parkingday és una iniciativa verda mundial que consisteix en transformar, per un dia, una plaça d'aparcament al carrer en un espai verd. Amb origen l'any 2005 a San Francisco (USA), cada any mobilitza a artistes, paisatgistes, professionals i aficionats del món de la jardineria i l'ecologia que, per un dia, el mateix a tot arreu, converteixen una plaça de parking al carrer en un jardí o espai verd per conscienciar a tothom sobre els beneficis del verd a les ciutats. L'any 2011 ja es varen fer quasi 1.000 intervencions a 162 ciutats de trenta-cinc pa'sos de tots els continents.

Aquest any la convocatòria és per al dia 19 de setembre.

TORTADÈS GARDEN CENTER s'incorpora a aquesta iniciativa a Vic, i farà una intervenció en una plaça d'aparcament del centre de la ciutat. Properament us informarem de la ubicació exacta.
 
04.Sep.2014
Els consells del mes de setembre
ADOBAR-LOS. Extenuats per l'estiu, el jardí en general, les bardisses, la gespa, les plantes de la terrassa i l'hort necessiten adob orgànic que els aporti nous nutrients per a afrontar la propera estació.

RENOVAR LES PLANTACIONS. Passa pel teu centre de jardineria i escull les flors de la temporada de tardor-hivern. També és un bon moment per a plantar arbusts perennifolis (arboços, baladres, llorers, oliveres) i coníferes; excava els sots i deixa'ls oberts uns 15 dies abans de plantar-hi res.

PREPARAR ELS PARTERRES. Remou la terra i remena el substrat amb adob orgànic abans de plantar les noves plantes de temporada.

LLENYOSES: Posa fems als rosers perquè floreixin durant molt temps. Poda les bardisses de coníferes i perennifòlies. Divideix les mates i fes esqueixos.

PLANTES DE FLOR: Retira les plantes que estan esgotades per l'estiu i canvia-les per pensaments, crisantems, nous tagetes, Salvia splendens, morrisàs bords...

L'HORT: Sembra escarola, porro, pastanaga, nap, bleda, enciam d'hivern, rúcula... Trasplanta els planters de col, llombarda i d'altres hortalisses d'hivern.

PLANTES D'INTERIOR: Teràpia post-vacances: talla tot allò que estigui sec, submergeix el test en aigua i remou la terra. Reinicia l'abonament quinzenal.

Foto: Stipa Tenuissima
 
20.Aug.2014
Plantes de Tortadès a Vicantic
Garden Tortadès col·labora amb Vicantic, la fira d'antiquaris que se celebra cada mes d'agost a Vic. Tortadès ha participat en la decoració de l'espai que ocupa Vicantic al recinte firal del Sucre, subministrant les plantes que donen la benvinguda a tots els visitants.
 
01.Aug.2014
Els consells del mes d'agost
VIGILAR EL REG. Segueix sent una tasca fonamental, especialment per a les plantes dels testos o jardineres. No te n'oblidis!

CONTROLAR PLAGUES I FONGS. No pots descuidar-te. Els plaguicides sistèmics i fungicides d'ampli espectre et facilitaran la tasca.

ELIMINAR LES MALES HERBES. Ha de ser una tasca constant.

PREPARAR ELS PARTERRES DE TARDOR. Després del dia 15 del mes, obre sots on hagis de plantar al setembre i barreja la terra amb fems.

HORT: És el temps de collir carbassons, cogombres, enciams, tomàquets... però també síndries, melons i fruites de pinyol. Ja pots començar les sembres de tardor.

PLANTES DE FLOR: Preveu els cops de calor assegurant que tinguin l'aigua necessària. No adobis fins al setembre. Elimina les flors pansides.

LLENYOSES: Poda les branques seques i dèbils. Si vols roses a la tardor, ara és el moment de podar bé els rosers. Repassa les bardisses de les coníferes a partir del 15 del mes.

PLANTES D'INTERIOR: No les adobis durant aquest mes. Si marxes de vacances, porta-les a un lloc lluminós però sense sol directe i assegura'ls la seva provisió d'aigua.
 
04.Jul.2014
Els consells del mes de juliol
VIGILAR EL REG. Aquest mes és una prioritat. Utilitza aspersió per a la gespa, degoteig per als arbustos, anuals i perennes, bardisses i arbres, i regadora o immersió (depèn) per a les plantes d'interior (no deixis de polvoritzar-les amb aigua).

ADOBAR LES PLANTES DE FLOR. Estan en plena floració i necessitaran un fertilitzant ric en fòsfor i potassi i pobre en nitrogen.

CONTROLAR LES PLAGUES I MALES HERBES. Estan molt actives; convé que utilitzis plaguicides sistèmics i fungicides d'ampli espectre per a mantenir-les a ratlla. Retira a mà o birba les males herbes; per a la gespa, demana consell al Garden Tortadès.

LLENYOSES. Poda les branques seques i dèbils. Retalla les aromàtiques. Cava un escocell al voltant dels arbres. Multiplica les llenyoses mitjançant esqueixos.

PLANTES DE FLOR. Controla l'arna del gerani. Protegeix-les dels cops de calor: no et descuidis de regar-les. Elimina les flors pansides.

PLANTES D'INTERIOR. Mantingues-les ben regades, però donant a cadascuna l'aigua que necessita. Si te'n vas de vacances, assegura't que tindran aigua.

HORT. És l'època de collir tomàquets, carbassons, cogombres, enciams, però també fruites de pinyol, com les prunes. Pots començar les sembres de tardor.

Foto: Buguenvíl·lea
 
30.Jun.2014
La lavanda
La lavanda, en totes les seves varietats, és una planta aromàtica que cada vegada s'utiltza més en paisatgisme. És conegut el seu ús en la indústria perfumista (qui no s'ha posat en algun moment de la seva vida colònia de lavanda?). Hi ha autèntiques plantacions que es recol•lecten només per aprofitar-ne el perfum. Avui us portem una imatge dels camps que voregen l'Abadia de Sénanque, prop del poble de Gordes a la Provença francesa, un espectacle quan, com ara, la lavanda està florida i en el seu màxim esplendor.

En els nostres jardins la lavanda ens aporta un color blau molt especial i un aroma característic. No hem d'oblidar que el jardí no només és un espai que es percep amb la vista sinó també amb l'olfacte i l'olor de la lavanda segur que ens evoca records de la tradició familiar.

Però, a més, tenir lavanda en el nostre jardí ens pot reportar moltes altres utilitats: des de fer servir les flors, fresques o seques, per decorar les taules de la nostra llar en els sopars d'estiu fins a usar-les per a aromatitzar els armaris o, inclús, per cuinar. Per a conservar-les seques el millor es tallar-les quan comença la floració i penjar-les en manats cap per vall en un lloc fresc i ventilat fins que s'assequin del tot.
 
02.Jun.2014
Consells del mes de juny
CONTROLAR LES PLAGUES I MALALTIES. És una batalla que no ha de parar. Hi ha molts recursos per a combatre-les, des de remeis casolans fins a fitosanitaris ecològics i control biològic de plagues.

ELIMINAR LES MALES HERBES. Competeixen per l'aigua, la llum i l'adob. Pots eradicar-les a mà, amb un aixadó o amb herbicides (en aquest cas consulta el teu centre de jardineria). Tindràs un jardí més sa.

ADOBAR. Perquè les plantes de flor floreixin molt temps i en molta quantitat, dóna'ls adob ric en fòsfor i potassi. La gespa i les plantes verdes d'interior agrairan un fertilitzant específic que les fortifiqui i mantingui el seu color.

HORT. Alleugera els fruiters per a assegurar que donaran fruits de qualitat. Col·loca tutors a les tomaqueres. Recol·lecta maduixes, carbassons, pastanagues, ravenisses...

PLANTES DE FLOR. Perquè les perennes i anuals rendeixin el màxim possible, posa'ls adob per a plantes de flor, rega-les regularment i pinça les flors pansides.

LLENYOSES. Retalla les bardisses i topiàries de boix, olivereta, arizòniques... Poda els arbustos que ja han florit. Guia i subjecta les branques de les enfiladisses.

PLANTES D'INTERIOR. És un bon moment per a trasplantar les palmeres. Dóna humitat a l'ambient mitjançant polvoritzacions amb aigua.

Foto: Calibrachoa
 
07.May.2014
Els consells del mes de maig
Plantar. Maig és un mes òptim per a plantar, trasplantar o canviar de test arbres, arbusts, bardisses, enfiladisses i plantes d'interior. Som-hi!

Adobar. Anuals, bianuals i perennes necessiten un fertilitzant complert per a seguir florint en quantitat, especialment si viuen en un test. Les que s'acaben de plantar, s'hauran de començar a adobar als 15 dies.

Regar. L'aigua no pot faltar ara que començarà a fer més calor, especialment si les plantes viuen en testos i contenidors.

Vigilar les plagues. Estan molt actives, vés amb compte!

Dies de roses. Perquè els rosers continu'n florint fins el mes d'agost, rega'ls tres o quatre cops per setmana, vigila les plagues, dóna'ls un adob específic, poda els xucladors...

Planta les azalees. Azalees i rododendres es planten o trasplanten quan estan en flor. Utilitza substrat per a acidòfiles. Vigila que el sòl estigui sempre humit.

Plantes d'interior. Maig i juny són mesos molt apropiats per a trasplantar areques, chamaedorees i livistones. A la kèntia renova-li la capa superior del substrat.

Hort. Ja pots collir pèsols, mongetes tendres, enciams, ravenisses i maduixes... Planta a l'hort els plançons de ceba, pebrot, api, enciam i tomàquet.

Foto: Lobelia Erinus
 
01.Apr.2014
Els consells del mes d'abril
PLANTAR. Abril és un mes òptim per a plantar de tot: coníferes en contenidor, bardisses i una enorme varietat de vivaces i anuals de primavera-estiu: geranis, geranis d'heura, petúnies, alegries...Omple de color els teus testos amb les noves varietats que trobaràs a Tortadès Garden Center!

SEMBRAR. Ara és el millor moment per a la sembra directa de llavors anuals al jardí i d'hortalisses i herbes aromàtiques a l'hort.

BIRBAR. Treu les males herbes abans que creixin més.

VIGILAR LES PLAGUES. Estan més actives que mai, controla-les!

HORT. Sembra directament al terreny carbassó, bleda, espinac, carbassa, remolatxa, ruca i pastanagues. Repica els plançons de tomàquets.

TRASPLANTA ELS TEUS CACTUS. La primavera i l'estiu són una bona època per a canviar de test els cactus que ho necessitin. Busca un test només d'uns quants centímetres més.

AROMÀTIQUES EN FLOR. Espígols, farigoles, romanís, sàlvies... estan plens de flors fragants. Vigila el drenatge i rega'ls moderadament.

PLANTES D'INTERIOR. Renova'ls la terra retirant els primers cinc centímetres i aportant substrat nou, o canviant-les a un test una mica més gran.

Foto: Margarita (Argyranthemum frutescens)
 
05.Mar.2014
Els consells del mes de març
PLANTAR. Març és un mes ideal per plantar arbres i arbusts amb pa d'arrels, bardisses, vivaços, entapissants, aromàtiques, gramínies, anuals... Trobaràs tota la varietat a Tortadès.

ADOBAR. Abans de plantar, aplica adob orgànic als parterres i platabandes, jardineres i tests. Milloraràs l'estructura del substrat.

POSAR ATENCIÓ A LES GELADES TARDANES. Durant aquest mes, a Osona, encara acostuma a gelar. Aquestes gelades tardanes o de primavera posen en risc la floració i el fullatge nou. No et descuidis i protegeix les teves plantes, especialment les que acabes de plantar.

SEMBRES DE PRIMAVERA. Al març pots seguir fent planters i també sembrar directament sobre el terreny pastanaga, remolatxa, ravenissa i patata.

ADOBA ELS CÍTRICS. Perquè els teus cítrics donin molta flor, dóna'ls ara un adob específic, sempre que tinguin més d'un any. Polvoritza'ls amb un anti-minadors.

ESPORGA LES LLENYOSES. Si no has fet al febrer, esporga ja, abans que brotin, els caducifolis de flor estival o aquells que acaben de florir.

PLANTES D'INTERIOR. Posa'ls fertilitzant cada 15 dies. Març i abril són els mesos apropiats per a renovar el substrat i trasplantar les que ho necessitin.

Foto: Magnolia soulangeana
 
10.Feb.2014
La nutrició als nostres fruiters
En el cultius dels fruiters, la fertilització juga un paper molt important. Tenir els nostres fruiters ben alimentats donarà coma a resultat un arbre equilibrat que ens proporcionarà fruita de gran qualitat.
És molt important trobar l'equilibri entre el creixement vegetatiu (branques i fulles) i la producció de fruita. Els arbres amb excés o falta de vigor implicarà fruita de mala qualitat.
En aquest sentit és molt important conèixer les necessitats dels nostres fruiters, el sistema utilitzat i el moment de l'aplicació dels nutrients. També és molt important tenir clar que la fertilitat d'un sòl no ve marcada només pel contingut en nutrients, si no per l'estructura del sol (porositat del sòl, capacitat de retenció d'aigua...) i per la quantitat de vida que té capacitat de retenir (microorganismes que, moltes vegades, estan associats a les arrels dels nostres arbres). A Tortadès podeu trobar adobs orgànics que han de tenir la capacitat de millorar l'estructura dels nostres jardins, el contingut de nutrients i sobretot, la vida del nostre jardí. Recomanem especialment l'Adob fruiters bio 800g de Massó.

Quina quantitat apliquem?
Les aportacions orgàniques sempre són beneficioses pels nostres jardins. Però, com podem saber, de manera senzilla, si els nostres fruiters necessiten més o menys adobs?. La manera més senzilla és mirar la brotació anual de l'arbre: un creixement de brot inferior a 40cm, ens pot estar indicant que falta nutrients, un creixement entre 40 i 90cm ens indica un creixement adequat i, si supera els 90cm, tenim un problema d'excés de vigor de la planta. La quantitat que us proposem es aplicar una dosi de 150g d'Adob fruiters bio Massó per arbre. Les dosi màximes (200-250g) seran per a fruiters de creixement baix i les mínimes (80g) per a fruiters de creixements alts.

Quan l'apliquem?
El millor moment d'aplicació d'aquest tipus d'adobs és just a la sortida del repòs hivernal: entre febrer (fruiters més primerencs) i març (fruiters tardans). En el cas de necessitat podem repetir l'aplicació just abans de l'arribada de l'estiu i/o en el mes de setembre (un parell de mesos abans de la caiguda de fulles). Cal evitar els moments de màxima calor durant l'estiu.

Com els apliquem?
Els adobs (també el reg) no s'han d'aplicar al costat del coll dels nostres arbres. S'han d'aplicar just aproximadament on acaba la copa de l'arbre i repartir-ho amb el radi més ampli possible. Quan més ampli sigui el radi d'aplicació, més capacitat d'exploració tindran les arrels i per tant, millor anclatge i millor rusticitat l'arbre.

Foto: Cirerer (Prunus avium)
 
10.Feb.2014
La sanitat dels nostres fruiters
Hem de tenir clar que per tenir uns fruiters ben sans, el primer que cal fer, és cuidar-los bé. La fertilització, el reg i la poda són bàsics per a tenir els arbres en bon estat sanitari. Si volem, a més, cultivar-los de manera ecològica, hauríem d'escollir el fruiter que millor s'adapti a la nostra zona, escollir una bona varietat i cultivar-lo amb atenció; d'aquesta manera, ens donarà com a resultat un arbre sa, amb més facilitat per a controlar les plagues i malalties.
Pel control de plagues i malalties, és molt important reconèixer els símptomes per determinar exactament, quin és el problema que tenim. A Tortadès us oferim el nostre consell i assessorament per ajudar-vos a identificar el problema.
Pel que respecta a les plagues, és molt interessant que els nostres jardins siguin el més diversificats possible. Tenir diferents plantes que ens donin floracions de forma continua, ens asseguraran la presència d'insecte útils capaços d'ajudar-nos al control d'algunes plagues com pugons, caparretes, aranya vermella....
També la col•locació d'alguna caixa niu apropiada pot ajudar a la instal•lació d'ocells insectívors capaços de mantenir a ratlla algunes plagues.
Pels insectes més complicats haurem de recórrer a tractaments. L'important dels tractamens es que siguin el més respectuosos amb la nostra salut i amb la resta d'”habitants” beneficiosos del nostre jardí (insectes útils com les marietes). Els productes que us recomanem i que podeu trobar a Tortadès son els següents:

- Antiorugas Massó: pel control d'orgues. Es tracta d'un producte totalment selectiu i eficaç. Aplicar a raó de 1g per 1l d'aigua.
- Aceite insecticida Massó: pel control de caparretes, pugó,... Aplicar a raó de 20ml en prefloració i a raó de 10ml per litre d'aigua en la primavera-estiu.

Pel que fa al control de malalties també depèn, en gran mesura, de les mesures culturals que nosaltres apliquem. Una bona aireació dels arbres (amb una poda i una fertilització correcta), una bona orientació (sempre millor cara sud) i sobretot evitar els regs abundants al coll de l'arbre, seran mesures culturals per evitar problemes de fongs.
Per ajudar-nos a aquest control de malalties en períodes d'humitat, el “fungicida cobre Massó” i l'”antioidi Massó” a base de sofre son una bona alternativa. El fungicida cobre Massó l'aplicaríem a raó de 3-4g per litre d'aigua abans de la floració i després de la caiguda de fulles. Pel que fa a l'antioidio Massó l'aplicaríem després de la floració a raó de 3g per litre. Es pot barrejar l'oli amb el coure, però mai l'oli amb el sofre.

Foto: Prunera (Prunus domestica)
 
04.Feb.2014
Els consells del mes de febrer
ESPORGAR. Fes la poda de neteja, rejoveniment i formació d'arbres,
arbusts i enfiladisses. Poda els arbusts caducifolis que floreixen a l'estiu o que
han fet flor a l'hivern, abans que brostin. Retalla les gramínies ornamentals i
vivaces que s'han mantingut en peu, encara que sigui seques, tot l'hivern.

ADOBAR I ENCOIXINAR. Després d'esporgar, encoixina l'escocell dels arbres o el peu dels arbustos i enfiladisses preferentment amb adob orgànic; enterra'l una mica i rega a continuació. Dóna als teus cítrics un adob específic i també a les bulboses de primavera, les que ja estan en flor o les que estan a punt.

PREVENIR LES GELADES. Mantingues cobertes les plantes més delicades, perquè una gelada tardana pot fer malbé els brots nous i les flors.

ENFILADISSES BEN SUBJECTES. Abans que comen¬cin a emetre brots, revisa les subjeccions de les enfiladisses més volubles (glicina, ges¬samí). De pas, poda les branques seques.

ESPORGA LES HORTÈNSIES. Si vius a una zona temperada, febrer
és el mes ideal per a esporgar les hortènsies; si la regió és freda espera al març per a fer-ho.

COMENÇA A PLANTAR . A mida que les temperatures es vagin moderant pots començar a plantar vivaces i plantes anuals de temporada a testos i parterres.

POSA A PUNT EL TERRA. Abans de plantar les teves plantes de flor, remou i aireja el terra del jardí i els testos, elimina les males herbes i aplica adob orgànic.

Foto: Camèlia (Camellia japonica)
 
09.Jan.2014
Els consells del mes de gener
PROTEGIR DE LA NEU I DEL FRED. No deixis que la neu s'acumuli sobre els arbres, arbusts i bardisses del jardí, perquè el seu pes pot
fer malbé les branques; utilitza una vara per a treure-la. Si es preveuen gelades, rega les plantes per a augmentar la inèrcia tèrmica. Revisa les fundes, mantes
tèrmiques, pantalles tallavents i altres proteccions que hagis posat contra el fred.

PLANTAR. Si el sòl no està gelat o xop, pots omplir el teu jardí de color en forma de pensaments, el·lèbors, violetes, cols ornamentals... També pots plantar caducifòlies, sobretot si és a arrel nua.

ADOBAR. Les perennes i anuals que estiguin en flor han de rebre un adob ric en fòsfor i potassi perquè s'allargui la floració.

TESTOS BEN PROTEGITS. Embolica amb una arpillera, una funda antigelades o amb plàstic e bombolles els testos de la ter-rassa per a evitar
que es parteixin a causa del fred.

OLI ANTIPLAGUES. Durant el mes de gener, aplica per
segona vegada oli mineral anti-plagues als teus arbres, aquest cop barrejat amb fungicida. Xopa bé l'escorça.

L'HORT. El gener marca l'inici de la sembra de la ruques directament al terreny. També pots començar a fer planters de pebrots, naps i alguns enciams.

LA GESPA. Si està glaçada, evita trepitjar-la molt i rega-la una mica perquè el fred no la cremi. Intenta que no es formin bassals permanents perquè no surtin molsa i líquens.

Foto: Col de jardí (Brassica Oleacerae)
 
02.Dec.2013
Els consells del mes de desembre
Protegir del fred. Si es preveuen gelades, rega les plantes per augmentar la inèrcia tèrmica. Comprova periòdicament que les fundes, mantes tèrmiques, pantalles tallavents i la resta de proteccions estiguin complint la seva funció.

Podar. Si encara li has de treure les branques seques, dèbils o mal formades a algun arbust, arbre ornamental o fruiter, agafa ja les podadores i evitaràs que perdin saba; no toquis els que faran flor al febrer. Retalla les perennes que han parat de florir, com els crisantems i els àsters.

Entrecavar la terra. Trenca i esmicola amb una aixada o un magalló la crosta dura que el fred i la pluja formen a la terra del jardí, l'hort i els tests.

Rosers. Quan comencin a sortir les gemmes dels rosers de peu baix, els híbrids de te, els rosers floribunda i patio, poda'ls bé fent talls de biaix amb unes tisores netes i afilades.

Plantes de flor. Posa adob ric en potassi i fòsfor als el•lèbors, pensaments, brucs, ciclàmens, Bellis perennis i altres espècies que ara són en flor.

L'hort. Desembre és el mes més apropiat per plantar alls. Sembra bledes, espinacs i pastanagues directament al terreny, i naps i enciams al planter.

La gespa. Si està glaçada evita trepitjar-la molt i rega-la una mica perquè el fred no la cremi. Intenta que no es formin bassals permanents perquè no surtin molsa i líquens.
 
02.Dec.2013
Hippeastrum. La planta del mes de desembre
Per posar un toc de color a la seva llar durant els freds i grisos dies d'hivern, ha arribat l'hora de convidar a casa l'Hippeastrum, la planta per excel•lència del mes de desembre, i així gaudir d'aquesta aportació extra de llum i de color.
Les últimes investigacions científiques que s'han realitzat han demostrat que, aquelles persones que viuen en un entorn amb plantes milloren el seu estat d'ànim. Es van dur a terme estudis en què, diversos grups de pacients que s'havien sotmès a operacions, es recuperaven de forma més ràpida si tenien plantes a les seves habitacions.

Molt Millor
L'Hippeastrum és una planta ideal per alegrar el dia: unes llargues fulles d'un verd intens que poden arribar a mesurar fins a 60 cm, i flors de 20 cm d'ample, de colors cridaners i brillants. Gaudir de tanta intensitat cromàtica en aquesta època de l'any aporta una bona dosi d'optimisme i alegria. L'Hippeastrum també és conegut amb el nom de Amaryllis, i sovint es ven sota aquest nom durant els últims mesos de l'any.

Estimulador natural
El que és veritablement sorprenent de l'Hippeastrum és que creix d'un bulb, igual que altres membres de la família dels Narcisos. I encara que té el seu origen a Mèxic i al Carib, l'Hippeastrum no té cap problema per adaptar-se a climes més freds i a ambients menys assolellats. Per aquesta raó pot estar ubicada també a l'exterior de la casa, en un lloc que estigui a l'ombra, i sempre que la temperatura no sigui extrema. Sobreviu bé en un test, en el qual un terç del bulb es mostra fora de la superfície de la terra. Situant-la en un lloc amb una mica de llum i una mica d'aigua de tant en tant, l' Hippeastrum el sorprendrà amb brillants fulles verdes i fresques, i flors colorides: vermell, rosa, blanc, taronja, groc, verd, a més d'altres més vistosos amb ratlles de colors i vores.
 
05.Nov.2013
Bromelia. La planta del mes de novembre
Exòtica, energètica i atraient... Junts per molt temps.
La Bromèlia és una planta molt viril alhora que vistosa, que es troba molt repartida per tot el món. Una planta atractiva, forta, plena d'energia, i sobretot molt cridanera ... per això és la protagonista a destacar durant el mes de novembre.
Tot i que la seva aparença suggereix que requereix molta atenció i cures, res podria estar més lluny de la realitat. La Bromèlia és d'una bellesa natural molt forta i masculina. És una planta resistent per naturalesa. Només cal
situar-la a un lloc amb llum, encara que no a ple sol. El reg ha de ser regular, posant una mica d'aigua al plat la planta serà feliç. De tant en tant es pot ruixar amb un esprai vegetal, sobretot en períodes estivals o dies molt calorosos.

Mentalitat sense esforç.
La Bromèlia viu sota la filosofia del mínim esforç, és una estil que probablement li ve donat per les circumstàncies en les quals van sobreviure els seus avantpassats. És una planta originària dels aspres terrenys dels Andes i les
selves d'Uruguai. Allà, la Bromèlia creix literalment en els arbres, absorbint la humitat i els aliments, a través de les seves petites arrels i de les seves fulles. Però la Bromèlia també es coneix com una planta molt viatgera, ja que es pot trobar per tot el centre i el sud d'Amèrica. I cadascuna de les atractives i diverses varietats han sabut adaptarse amb facilitat a les circumstàncies de cada zona.

Gaudir al màxim.
Però el més cridaner son, sens dubte, els seus colors brillants, i les seves grans flors que creixen com una flama al cor de la planta. Aquestes flors poden tenir els colors més vibrants: vermell, groc, taronja, morat, i fins i tot bicolor. Però la Bromèlia és molt especial, i només floreix cada dos o tres anys generalment, i després de la floració té lloc la mort de la roseta central, però l'avantatge és que neixen brots nous al seu voltant, que produiran noves plantes. Aquests brots poden trasplantar a altres tests quan arriben als 15 centímetres d'altura o quan porten creixent uns mesos.
 
04.Nov.2013
Els consells del mes de novembre
Podar. Al novembre es fa la prepoda dels rosers de peu alt, sempre que no estiguin en flor. També ha arribat el moment de netejar les branques seques o mal orientades dels perers, pomers i altres caducifòlies, si fes falta, i les plantes enfiladisses (inclosos els rosers). Unta les ferides amb pasta cicatritzant.

Plantar i trasplantar. Quan les caducifòlies han perdut les fulles és el moment ideal per a plantar-les, o trasplantar-les si l'espècie ho tolera, sobretot si són a arrel nua. També és bona època per plantar rosers.

Encoixinar. Cobreix el peu de les plantes amb escorça de pi, palla o compost per a protegir les arrels de l'efecte perniciós del fred.

Llenyoses. En un mes tan ventós, revisa els tutors dels arbres i les subjeccions de les plantes enfiladisses. Protegeix del fred les plantes més sensibles i les acabades de plantar.

Plantes d'interior. Rega-les poc, però procura que hi hagi humitat ambiental. Enterra els bulbs forçats d'amaril•lis i jacints per a tenir flors al Nadal.

L'hort. Resguarda els cultius més delicats amb túnels i hiverna¬cles de posar i treure. Cultiva llombardes, cols, endívies, apis, porros, escaroles, coliflors...

Cítrics i palmeres. Si conrees llimoners, mandariners o tarongers a la terrassa, posa'ls a cobert o cobreix-los amb una funda. Protegeix algunes palmeres del fred.
 
25.Oct.2013
Consells per plantar bulbs
Els bulbs de tardor (tulipes, jacints, narcisos, etc.), que floriran a la primavera, s'han de plantar durant els mesos d'octubre i novembre.

És important que els bulbs siguin de bona qualitat i estiguin en bon estat (no han de tenir forats i han d'estar durs al tacte).

També és important que la terra en la que els plantarem dreni bé, és a dir, que no s'embassi. Si tenim una terra molt argilosa o pesada s'haurà d'esponjar amb sorra de riu o matèria orgànica, barrejant-ho molt bé amb l'aixada. Això serveix tant si els plantem en parterres com en testos o jardineres.

Abans de plantar s'ha de llaurar la terra amb una profunditat de vint o vint-i-cinc centímetres, perquè quedi ventilada i solta. Aprofiteu-ho per incorporar un adob orgànic que quedi barrejat amb la terra homogèniament.

La distància de plantació entre els bulbs depèn de l'espècie. Oscil•la entre 5 i 20 centímetres. Els bulbs grans s'han de plantar a uns 12 centímetres de separació i els petits entre 8 i 10 centímetres. Per exemple, els crocus i begònies de 2 a 4 centímetres, els muscari i ranuncles de 7 a 10 centímetres o els jacints i narcisos de 10 a 14 centímetres.

La profunditat a la que s'han de col•locar és molt important i també varia en funció de les espècies i si són bulbs, tubercles o rizomes. Com a norma general, la part superior del bulb ha de quedar coberta per una capa de terra d'espessor igual a allò que mesuri el bulb en alçada. O el que és el mateix, que la base del bulb quedi a una profunditat que sigui el doble de la mida del bulb.

Es planten amb una petita pala o un plantador de bulbs, col•locant-los de forma que la punta (per on surt el brot) miri sempre cap amunt.

Es cobreixen de terra, es reguen de forma abundant en el moment de plantar-los i ja està, a cuidar-los una mica fins que floreixin.
 
21.Oct.2013
Els efectes beneficiosos de les plantes d'interior
Sovint es pensa, erròniament, que l'únic motiu per col•locar plantes d'interior a les nostres llars i llocs de treball és l'estètic o decoratiu. Fa uns dies La Vanguardia publicava un interessant article sobre els efectes depuratius pel medi ambient que produeixen les plantes a l'interior de les nostres llars.

L'article es feia ressó d'uns estudis de l'Agència de protecció Ambiental dels Estats Units que posen de relleu que, en contra del que en principi ens podríem imaginar, l'interior de les nostres cases està molt més contaminat que l'exterior. L'origen dels compostos orgànics volàtils perjudicials per la salut que es troben als habitatges és múltiple, des dels purament biològics fins als químics (per exemple, els que introdu'm a casa per efecte dels productes de neteja de la llar que utilitzem cada dia).

Doncs bé, l'article conclou que un dels millors recursos dels que disposem per purificar l'aire de l'interior de les cases és, precisament, el de les plantes que a través de les fulles capten el diòxid de carboni i l'oxigen que necessiten per viure i, juntament amb aquests gasos, atrapen substancies perjudicials que les acompanyen com formaldehid, benzè o amoníac.

Aquest article insisteix en una idea que ja va ser objecte d'estudi per part de científics holandesos fa anys i que havien centrat el seu punt d'atenció en la millora de les condicions de treball que reporten les plantes a les oficines. Efectivament, segons aquests estudis les plantes en el lloc de treball contribueixen a un ambient més saludable i estable, atès que evaporen aigua per mitjà de les fulles, absorbeixen calor i sorolls i purifiquen l'aire, a banda que la presència de plantes s'ha demostrat que redueixen l'estrés i estimulen la creativitat.

En un hospital noruec es va fer un estudi de la incidència d'una sèrie de malalties i molèsties abans i després de la col•locació de plantes i el resultat fou que el cansament, els mals de cap, les nàusees, la irritació d'ulls o la tos, entre d'altres, varen baixar una mitjana del 25% després de col•locar plantes en el lloc de treball.

És més, s'ha arribat a demostrar que la presència de plantes en les oficines suposa una reducció de les baixes per malaltia, de forma que el cost de les plantes i del seu manteniment es veu ràpidament amortitzat per l'estalvi econòmic que representa, inclús a curt termini.

En conclusió, les plantes no només tenen una funció decorativa a les nostres llars i llocs de treball, sinó que a més suposen un directe benefici a la nostra salut.
 
04.Oct.2013
Els consells del mes d'octubre
Plantar, trasplantar, canviar de test. Igual que el mes de setembre, l'octubre ofereix les condicions ideals per a plantar i trasplantar, si l'espècie ho permet, arbres i arbusts: caducifolis que ja han entrat en repòs, coní¬feres amb la mota de terra adherida a les arrels (si vols una bardissa l'has de plantar ara), llorers, baladres, arboços, oliveres... Recorda que és important obrir els clots uns 15 dies abans de plantar i també comprovar si el drenatge és correcte.

Podar, encoixinar i adobar. Retalla per últim cop a l'any les bardisses de coníferes i perennifòlies. Elimina les branques seques, fetes malbé o desviades. Després de podar, encoixina l'escocell dels arbres o el peu dels arbusts i de les plantes enfiladisses amb adob orgànic; enterra'l lleugerament i, a continuació, rega.

Llenyoses. Aplica oli mineral sobre el tronc i les branques per eliminal les plagues mentre hibernen. Planta noves aromàtiques, poda les que tens i fes esqueixos.

Plantes de flor. Dóna'ls adob ric en potassi. Encoixina les arrels de les més sensibles o de les acabades de plantar. Enterra els bulbs de primavera.

L'hort. Planta o sembra bledes, espinacs, cols porros ravenisses... Recol•lecta els codonys, kiwis, avellanes, fruits del bosc, les últimes peres i pomes...

Plantes d'interior. Adoba cada dues setmanes amb un fertilitzant dissolt en aigua de reg. Rega menys, però mantingues la humitat ambiental.
 
04.Oct.2013
Polyscias. La planta del mes d'octubre
Brillant i lluminosa, acapara tota l'atenció
Les Polyscias, són plantes discretes, que no necessiten molta llum, a diferència d'altres plantes amb
flors que sí que necessiten llum solar directa, per això, aquest gènere de plantes no tindrà inconvenient
a acomodar-se en qualsevol racó de la casa. Encara que això no vol dir que no cridi l' atenció o passi
desapercebuda, ja que des de la seva discreta posició, brillarà resplendent. Aquest és un bon motiu per
ser la planta protagonista del mes d'octubre.

Una planta que pot viure bé en un lloc sense gaire llum natural, pot ser molt avantatjós per a les llars
que no són molt lluminoses. A més les Polyscias són plantes molt boniques i molt decoratives a
qualsevol ambient. Les seves característiques branques de tija gruixuda la fan ser molt resistents. Les
fulles poden ser rodones o en forma de cor, i sovint amb una vora ondulada irregular. En la seva majoria
són de color verd, però algunes varietats de Polyscias també tenen fulles en altres gammes de colors.

En constant creixement
Les Polyscias són plantes poc exigents, que es conformen amb la poca dedicació que se'ls pugui
brindar. No necessiten molta aigua, la terra no ha d'estar massa humida, sinó més aviat lleugerament
seca. Mantenir la temperatura ambient sense grans canvis, i afegir una mica de adob per a plantes de
tant en tant a l'aigua, és més que suficient perquè creixi de forma sana i constant. Aquest creixement
farà que tingui necessitat de ser canviada a un test més gran en poc temps. Ho sabrà quan comprovi
que les arrels comencen a sobresortir i a topar amb les parets del test.

Un company de pis de mida adult
Tot i que parlem d'una planta discreta, que requereix poques atencions i que es conforma amb un racó
poc il·luminat, això no vol dir que no estigui plena de vida. Es tracta d'una planta molt alegre, amb
brillantor, voluminosa, i la presència es fa notar. Les Polyscias poden arribar a convertir-se en un
company de pis de mida adult. Realitzant les cures comentades, i ampliant la mida del test sempre que
ho necessiti, aquesta planta pot arribar a mesurar fins a un metre i mig d'alçada.
 
25.Sep.2013
L'areca. Planta del mes de setembre
L'Oficina Holandesa de Plantes promociona cada mes una planta, en una campanya que compta amb la col•laboració de l'Associació de Gardens i del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, per conèixer millor la seva procedència, característiques i consells per tenir-ne cura. Aquest setembre, la planta del mes és l'Areca.

Igual que un veritable àngel protector, l'Areca vetlla per la vostra salut. Com si d'una simbiosi es tractés, la planta és feliç, quan vosaltres us sentiu bé. Aquesta varietat de palmera és poc exigent, i demana poc, a canvi d'oferir la seva esplendor.

L'Areca ha estat comparada amb una au tropical, per la seva propagació de fulles plomoses que evoquen les llargues ales d'un ocell. En aquesta palmera es contempla una gran diferència respecte a d'altres de la seva família, i és que les tiges neixen de forma individual des de la base, a la terra, a diferència de la majoria que tenen una única tija gruix. Quan l'Areca és feliç i saludable, desenvolupa noves tiges i creix en amplada, con una àmplia ploma tropical.

L'Areca, per la seva tipologia de palmera, té el seu habitat natural a la zona tropical. És originaria de les selves tropicals humides de Madagascar, on es pot trobar en llocs apartats. Juntament amb una àmplia gamma de varietats de palmeres, l'Areca forma en molts llocs una densa selva de belles fulles verdes.

Una vegada que l'Areca troba una bona ubicació dins de la casa, començarà a treballar per millorar la seva salut. Elimina elements tòxics de l'aire, i al mateix temps aporta humitat a l'atmosfera per evaporació de l'aigua. Això us permetrà gaudir d'una qualitat d'aire més pur i refrescant. A canvi, la planta requerirà d'una ubicació on gaudeixi de llum natural, però evitant el sol directe. S'ha de regar amb aigua tèbia de forma regular, i polvoritzar amb un esprai d'aigua de forma més freqüent durant els mesos d'estiu. És convenient d'eliminar les fulles que estiguin seques, ja que això l'ajudarà a que brotin fulles noves amb més facilitat. És una planta que crea un gran volum d'arrels pel que caldrà traspassar-la a testos més grans a mesura que se li vagin quedant petits. Amb aquestes atencions, la vostra Areca us assegurarà un entorn molt beneficiós.
 
02.Sep.2013
Els consells del mes de setembre
Adobar. Extenuats per l'estiu, el jardí en general, les bardisses, la gespa, les plantes de la terrassa i l'hort necessiten adob orgànic que els aporti nous nutrients per a afrontar la propera estació.

Renovar les plantacions. Passa per Tortadès i escull les flors de la temporada de tardor-hivern. També és un bon moment per a plantar arbusts perennifolis (arboços, baladres, llorers, oliveres) i coníferes; excava els sots i deixa'ls oberts uns 15 dies abans de plantar-hi res.

Preparar els parterres. Remou la terra i remena el substrat amb adob orgànic abans de plantar les noves plantes de temporada.

Plantes llenyoses. Posa fems als roser perquè floreixin durant molt temps. Poda les bardisses de coníferes i perennifòlies. Divideix les mates i fes esqueixos.

Plantes de flor. Retira les plantes que estan esgotades per l'estiu i canvia-les per pensaments, crisantems, nous tagetes, Salvia splendens, morrisàs bords...

L'hort. Sembra escarola, porro, pastanaga, nap, bleda, enciam d'hivern, rúcula... Trasplanta els planters de col, llombarda i d'altres hortalisses d'hivern.

Plantes d'interior. Teràpia postvacances: talla tot allò que estigui sec, submergeix el test en aigua i remou la terra. Reinicia l'abonament quinzenal.
 
01.Aug.2013
Els consells del mes d'agost
Vigilar el reg. Segueix essent una tasca prioritària, especialment en plantes que es cultiven en testos o jardineres.

Controlar plagues i fongs. No pots descuidar-te. Els plaguicides sistèmics i fungicides d'ampli espectre et facilitaran la tasca.

Eliminar les males herbes. Ha de ser una feina constant.

Preparar els parterres per la tardor. Després del 15 del mes obra els forats on plantaràs al setembre i barreja la terra amb “mantillo”.

Plantes llenyoses. Poda les branques seques i dèbils. Si vols roses a la tardor, poda fort els rosers. Repassa les tanques de coníferes a partir del 15 del mes.

Plantes de flor. Preveniu el cop de calor procurant que tinguin l'aigua necessària. Suspengueu l'abonament fins el setembre. Elimineu les flors pansides.

L'hort. Es temps de collir carbassons, cogombres, enciams, tomàquets... però també síndries i melons i fruites de pinyol. Ja podeu iniciar les sembres de tardor.

Plantes d'interior. No les aboneu durant aquest mes. Si sortiu de vacances porteu-les a un lloc lluminós però sense sol directa i assegureu-vos que no els falti aigua.
 
26.Jul.2013
El reg en testos i jardineres
És important observar l'aspecte de les plantes per tal de detectar els símptomes de falta o excés d'aigua, sobretot a l'estiu.

Quan hi ha falta d'aigua les fulles agafen un color apagat, deixen de brillar, s'arruguen, comencen a quedar grogues i cauen o es panseixen.

El símptoma més típic d'excés d'aigua és que les fulles es tonen grogues i cauen.

Per tal de no regar quan no és necessari, cal controlar el grau d'humitat del substrat, per fer-ho només s'ha d'enfonsar el dit a la terra i notar si està seca o humida. També es pot fer amb un pal de fusta o amb un llapis i mirar si ha quedat terra enganxada. Un altre mètode molt senzill i efectiu és aixecar el test i segons el pes sabrem si està seca o no.

Cada planta i cada lloc requereixen unes freqüències de reg particulars. Així doncs, no existeixen receptes universals sobre quan regar.

L'excés de reg és el principal error que es comet en el cultiu de plantes en test, sobretot en plantes d'interior. Això provoca que es podreixin les arrels. És molt important tenir un bon drenatge, una capa de grava o arlita ajuda a que l'aigua sobrant no es retingui a la terra. Els testos han de tenir un orifici a la part inferior i cal procurar que no estigui obstru't. No pot quedar aigua estancada dins el test.

Cal plantar les plantes en un test de la mida que els pertoca. Normalment convé trasplantar-les a un test d'una mida superior al cap de uns dos anys. No és bo plantar-les directament a un test massa gran, ja que a diferència de plantades al terra, les macetes no regulen la humitat i en un test massa gran la planta no la pot absorbir tota.

Els testos de fang perden més aigua ja que son porosos. Els de plàstic retenen l'aigua durant més temps, per tant requereixen regar amb menys freqüència.

La millor hora per regar les plantes a l'exterior és d'hora al matí. Regar a la nit pot provocar que es formin fongs i al migdia es corre el risc de cremar les fulles i molta aigua s'evapora.

La temperatura ideal de l'aigua és a temperatura ambient, a l'estiu hem de procurar que no estigui massa calenta i tampoc és bo que estigui massa freda.

El reg ha de ser directament a la terra, no s'ha de mullar el fullatge.
 
01.Jul.2013
Els consells del mes de juliol
Vigilar el reg. És una prioritat aquest mes. Utilitza aspersió per la gespa, gota a gota pels arbusts, anuals i vivaces, tanques i arbres, i regadora o immersió per les plantes d'interior (no deixis de polvoritzar-les amb aigua).

Abonar les plantes de flor. Estan en plena floració i necessitaran un fertilitzant ric en fòsfor i potassi, i pobre en nitrogen.

Controlar les plagues i males herbes. Estan molt actives; convé que utilitzis plaguicides sistèmics i fungicides d'ampli espectre per mantenir-les a ratlla. Retira a mà o aixadell les males herbes; en el cas de la gespa, demana consell als especialistes de Tortadès Garden Center.

Plantes llenyoses. Poda les branques seques i dèbils. Retalla les aromàtiques. Cava un escocell al voltant dels arbres. Multiplica les llenyoses per esqueixos.

Plantes de flor. Controla la papallona del gerani. Protegeix-les del cop de calor: no descuidis el reg. Elimina les flors pansides.

L'hort. És època de collir tomàquets, carbassons, cogombres, enciams, però també fruites de pinyol, com les prunes. Comencen les sembres de cara la tardor.

Plantes d'interior. Cal mantenir-les hidratades, però donant-li a cadascuna l'aigua que necessita. Humidifica l'ambient. No les abonis durant aquest mes.
 
28.Jun.2013
Paret vegetal a Longwood Gardens
En aquest blog, a banda de consells sobre plantes, jardins i terrasses, tenim el propòsit d'anar-vos donant compte de llocs del món que, per una raó o altra, pensem que poden ser d'interès per als aficionats a la jardineria.
 
Prop de Filadelfia (USA) hi ha els jardins botànics Longwood Gardens la visita dels quals us recomanem vivament si alguna vegada visiteu la zona i que recentment vaig tenir l'oportunitat de recòrrer amb ocasió de l'assistència a unes jornades sobre paisatgisme. Els espais dels hivernacles i els jardins exteriors són espectaculars i milers de visitants anuals ho certifiquen.
 
De tota manera i malgrat l'indubtable interès dels jardins i els hivernacles que s'hi poden contemplar, avui us portem aquí una fotografia en la que podeu comprovar l'original utilització dels murs vegetals en uns passadissos interiors que porten als serveis de l'edifici principal. Aquesta impressionant solució posa de manifest  les múltiples aplicacions de les parets vegetals, inclús en espais aparentment secundaris d'una construcció que, d'aquesta manera, adquireixen una personalitat que, en aquest cas concret, s'adeqüen d'una forma immillorable al recinte del que formen part. Aquí s'ha realitzat una composició vegetal en la que predominen diferents varietats de falgueres.
 
Aquest tipus de solucions paisatgístiques que fa uns anys estaven reservades per a grans instal·lacions i pressupostos, avui estan a l'abast pràcticament de tothom i per a aplicacions de tota mida i destí. Si us interessa no dubteu en consultar el nostre servei de paisatgisme.
 
Dolors Collbatallé
Paisatgista
 
18.Jun.2013
Els rosers antics: ara i aquí
Els rosers es cultiven per l'home des de fa segles. Des del segle XVI hi ha constància del seu cultiu per part dels holandesos i al segle XIX a França es va viure un autèntic “boom” d'aquesta afició. I així fins als nostres dies.

Avui es considera un roser com antic els obtinguts abans de l'any 1920. Tot i la seva antiguitat, el cert és que assistim a una recuperació d'aquests rosers en els nostres jardins.

Però, quines són les diferències entre els rosers antics i els moderns?

Pel que fa a la floració, s'ha criticat dels rosers antics que n'hi ha moltes varietats que tenen una sola floració, encara que, per contra, es tracta d'una floració espectacular. Ara bé, no és menys cert que hi ha moltes varietats de rosers antics que són reflorescentes, com el “Comte de Chambord”. Per altra banda, no hem d'oblidar que hi ha algunes espècies que floreixen a l'hivern, quan solament unes poques plantes estan en flor.

Els rosers antics ens ofereixen un ampli ventall de formes i aromes, per contraposició als moderns de formes molt iguals i la majoria de vegades sense perfum. En obrir la rosa, les modernes, els seus pètals s'obren per fora, mentre que els antics, pel contrari, tenen els pètals cobrats per dins. A més tenen molts més pètals, com “Aloha” que en té més de seixanta.

El perfum dels rosers antics, perceptible sense necessitat d'acostar la flor al nas, és una característica essencial que donarà personalitat al nostre jardí o terrassa.

L'evolució en el cultiu de roses ha permès l'obtenció de molts colors nous, però els sensuals colors pastissos dels rosers antics, des del blanc del “Lina” fins al taronja del “Bonita”, passant pel rosa pàl•lid del “Clair”, fa molt fàcil la combinació equilibrada.

Un altre dels avantatges dels rosers antics respecte dels moderns és la seva resistència i el baix manteniment que requereixen.

Un jardí ben dissenyat assegura un atractiu durant tot l'any, i no només durant l'època de flor. El roser antic té a favor seu la gran abundància de les seves fulles, durant gairebé tot l'any (en alguns llocs de clima molt suau hi ha varietats que són semi-persistents).

A Tortadès Garden Center podeu trobar rosers antics de la col·lecció Renaissance cultivats pels prestigiosos vivers Poulsen Roser A/S.
 
17.Jun.2013
Els consells del mes de juny
Controla les plagues i malalties. És una batalla que no podem deixar mai. Hi ha molts recursos per a combatre-les, des dels remeis casolans fins als productes fito-sanitaris ecològics.

Elimina les males herbes. Competeixen per l'aigua, la llum i l'adob. Erradicar-les (a ma, amb escarificador o amb herbicides) garanteix un jardí més sa.

Adoba. Per a que les espècies de flor floreixin en quantitat se'ls ha de donar un adob ric en fòsfor i potassi. La gespa i les plantes verdes d'interior agrairan un fertilitzant específic que les fortifiqui i mantingui el color.

Plantes llenyoses. Retalla tanques i topiàries. Poda els arbusts que ja hagin florit. Tutora les branques de les enfiladisses.

Plantes de flor. Les vivaces i anuals ompliran de flor el teu jardí i la teva terrassa. Espongeu bé la terra i barregeu-la amb adob orgànic.

L'hort. Alleugereix els fruiters per a assegurar-te fruits de qualitat. Col·loca tutors a les tomaqueres. Recull pèsols, carbassons, cogombres, maduixes...

Plantes d'interior. És un bon moment per a trasplantar les palmeres. Procura més humitat ambiental a totes les plantes mitjançant pulveritzacions.
 
08.May.2013
Els consells del mes de maig
Maig és un mes òptim per a plantar, trasplantar i canviar de test arbres, arbustos, plantas de tanca, enfiladisses i plantes d'interior.

Les plantes anuals, bianuals i vivaces necessiten un fertilitzant complert per a seguir florint abudosament, especialment si les tenim en torratxa. Les que s'acaben de plantar s'han de començar a abonar als 15 dies.

L'aigua no pot faltar ara que comença a fer més calor, especialment si les plantes viuen en testos i contenidors.

S'han de vigilar les plagues perquè ara estan molt actives.

A l'hort és el moment de collir els pèsols, les mongetes verdes, els enciams i les maduixes.
 
17.Apr.2013
Els consells del mes d'abril
Durant el mes d'abril és el moment òptim de plantar coníferes en contenidor, plantes de tanca, vivaces i tota mena de planta de temporada (geranis, begònies, petúnies, surfínies, etc.) que et donaran color al jardí durant la primavera i l'estiu. No t'oblidis d'adobar la terra.

També és bon moment d'erradicar les males herbes de la gespa. Pots utilitzar un herbicida anti-germinant.

Els arbres, arbustos, enfiladisses i plantes de tanca han de rebre una nova ració d'adob complert, ric en potassi. Rega'ls a continuació.

Les plantes aromàtiques (lavanda, farigola, romaní, etc.) estan en el seu millor moment. Vigila el drenatge i rega-les moderadament.

Aclareix els fruiters. Les branques dels presseguers, pomeres, perers i nesprers estan plens de fruit en creixement. Quan tinguin entre 8 i 10 mil·límetres descarrega les més plenes i elimina els fruits deformes. Així tindràs fruita de més qualitat i més gran.

Si les mates de pèsols, faves i mongetes han crescut el suficient, és el moment de col·locar tutors i suports per a que s'hi enredin.

Les plantes d'interior agrairan una renovació almenys parcial del substrat. Retira la part superior de terra amb compte de no fer malbé les arrels i substitueix-la per terra per a plantes d'interior. Rega-les a continuació.
 
17.Apr.2013
Les gramínies
Com en qualsevol altra activitat, la jardineria i el paisatgisme també estan sotmesos a les modes, els gustos i els costums de cada moment.

Pel que fa a les plantes que utilitzem en els nostres jardins i terrasses, des de fa uns anys i seguint influències que tenen el seu origen en els Estats Units, cada vegada s'usen més les gramínies ornamentals, ja sigui per raons purament estètiques ja sigui per raons pràctiques, ja que son plantes que requereixen poc manteniment i tenen necessitat d'un reg escàs.

La seva utilització en el jardí proporciona un aspecte en volum i estructura molt particular. Són ideals per a formar masses vegetals, combinant adequadament les espècies en funció de les altures, els colors i les formes de cada una d'elles, tenint en compte la seva interessant evolució de color amb el pas de les estacions de l'any.

Tot i la seva novetat, avui és possible trobar en els centres de jardineria moltes espècies de gramínies que s'adapten perfectament al nostre clima i, per tant, que podem fer servir en els nostres jardins i terrasses. Des dels blaus de la festuca glauca o la perovskia atriciplifolia, fins el color púrpura dels pennisetum setaceum rubrum, passant pels verds dels myscanthus, tenim una amplíssima varietat que donarà al vostre jardí o terrassa un aspecte original i modern.