El Blog
10.Feb.2015
Els consells del mes de febrer
ESPORGAR. Fes la poda de neteja, rejoveniment i formació d'arbres, arbusts i enfiladisses. Poda els arbusts caducifolis que floreixen a l'estiu o que han fet flor a l'hivern, abans que brostin. Retalla les gramínies ornamentals i vivaces que s'han mantingut en peu, encara que sigui seques, tot l'hivern.

ADOBAR I ENCOIXINAR. Després d'esporgar, encoixina l'escocell dels arbres o el peu dels arbustos i enfiladisses preferentment amb adob orgànic; enterra'l una mica i rega a continuació. Dóna als teus cítrics un adob específic i també a les bulboses de primavera, les que ja estan en flor o les que estan a punt.

PREVENIR LES GELADES. Mantingues cobertes les plantes més delicades, perquè una gelada tardana pot fer malbé els brots nous i les flors.

ESPORGA LES HORTÈNSIES. Si vius a una zona temperada, febrer és el mes ideal per a esporgar les hortènsies; si la regió és freda espera al març per a fer-ho.

POSA A PUNT EL TERRA. Abans de plantar les teves tus plantes de flor, remou i aireja el terra del jardí i els testos, elimina les males herbes i aplica adob orgànic.

COMENÇA A PLANTAR. A mida que les temperatures es vagin moderant pots començar a plantar vivaces i plantes anuals de temporada a testos i parterres.

ENFILADISSES BEN SUBJECTES. Abans que comencin a emetre brots, revisa les subjeccions de les enfiladisses més volubles (glicina, gessamí). De pas, poda les branques seques.

Foto: Loropetalum
 
02.Jan.2015
Els consells del mes de gener
PROTEGIR DE LA NEU I DEL FRED. No deixis que la neu s'acumuli sobre els arbres, arbusts i bardisses del jardí, perquè el seu pes pot fer malbé les branques; utilitza una vara per a treure-la. Si es preveuen gelades, rega les plantes per a augmentar la inèrcia tèrmica. Revisa les fundes, mantes tèrmiques, pantalles tallavents i altres proteccions que hagis posat contra el fred.

PLANTAR. Si el sòl no està gelat o xop, pots omplir el teu jardí de color en forma de pensaments, el·lèbors, violetes, cols ornamentals... També pots plantar caducifòlies, sobretot si és a arrel nua.

ADOBAR. Les perennes i anuals que estiguin en flor han de rebre un adob ric en fòsfor i potassi perquè s'allargui la floració.

TESTOS BEN PROTEGITS. Embolica amb una arpillera, una funda antigelades o amb plàstic e bombolles els testos de la ter-rassa per a evitar que es parteixin a causa del fred.

OLI ANTIPLAGUES. Durant el mes de gener, aplica per segona vegada oli mineral anti-plagues als teus arbres, aquest cop barrejat amb fungicida. Xopa bé l'escorça.

L'HORT: El gener marca l'inici de la sembra de la ruques directament al terreny. També pots començar a fer planters de pebrots, naps i alguns enciams.

LA GESPA: Si està glaçada, evita trepitjar-la molt i rega-la una mica perquè el fred no la cremi. Intenta que no es formin bassals permanents perquè no surtin molsa i líquens.
 
04.Nov.2014
ELs consells del mes de novembre
PODAR. Al novembre es fa la prepoda dels rosers de peu alt, sempre que no estiguin en flor. També ha arribat el moment de netejar les branques seques o mal orientades dels perers, pomers i altres caducifòlies, si fes falta, i les plantes enfiladisses (inclosos els rosers). Unta les ferides amb pasta cicatritzant.

PLANTAR I TRASPLANTAR. Quan les caducifòlies han perdut les fulles és el moment ideal per a plantar-les, o trasplantar-les si l'espècie ho tolera, sobretot si són a arrel nua. També és bona època per plantar rosers.

ENCOIXINAR. Cobreix el peu de les plantes amb escorça de pi, palla o compost per a protegir les arrels de l'efecte perniciós del fred.

LLENYOSES. En un mes tan ventós, revisa els tutors dels arbres i les subjeccions de les plantes enfiladisses. Protegeix del fred les plantes més sensibles i les acabades de plantar.

CÍTRICS I PALMERES. Si conrees llimoners, mandariners o tarongers a la terrassa, posa'ls a cobert o cobreix-los amb una funda. Protegeix algunes palmeres del fred.

L'HORT. Resguarda els cultius més delicats amb túnels i hivernacles de posar i treure. Cultiva llombardes, cols, endívies, apis, porros, escaroles, coliflors...

PLANTES D'INTERIOR. Rega-les poc, però procura que hi hagi humitat ambiental. Enterra els bulbs forçats d'amaril·lis i jacints per a tenir flors al Nadal.

Foto: Erica Gracilis
 
03.Oct.2014
Els consells del mes de octubre
PLANTAR, TRASPLANTAR, CANVIAR DE TEST. Igual que el mes de setembre, l'octubre ofereix les condicions ideals per a plantar i trasplantar, si l'espècie ho permet, arbres i arbusts: caducifolis que ja han entrat en repòs, coníferes amb la mota de terra adherida a les arrels (si vols una bardissa l'has de plantar ara), llorers, baladres, arboços, oliveres... Recorda que és important obrir els clots uns 15 dies abans de plantar i també comprovar si el drenatge és correcte.

PODAR, ENCOIXINAR I ADOBAR. Retalla per últim cop a l'any les bardisses de coníferes i perennifòlies. Elimina les branques seques, fetes malbé o desviades. Després de podar, encoixina l'escocell dels arbres o el peu dels arbusts i de les plantes enfiladisses amb adob orgànic; enterra'l lleugerament i, a continuació, rega.

LLENYOSES. Aplica oli mineral sobre el tronc i les branques per a eliminar les plagues mentre hibernen. Planta noves aromàtiques. Poda les que tens i fes esqueixos.

PLANTES DE FLOR. Dóna'ls adob ric en potassi. Encoixina les arrels de les més sensibles o de les acabades de plantar. Enterra els bulbs de primavera.

L'HORT. Planta o sembra bledes, espinacs, cols, porros, ravenisses... Recol·lecta els codonys, kiwis, avellanes, fruits del bosc, les últimes peres i pomes...

PLANTES D'INTERIOR. Adoba cada dues setmanes amb un fertilitzant dissolt en aigua de reg. Rega menys, però mantingues la humitat ambiental.

Foto: Crisantem
 
04.Sep.2014
Els consells del mes de setembre
ADOBAR-LOS. Extenuats per l'estiu, el jardí en general, les bardisses, la gespa, les plantes de la terrassa i l'hort necessiten adob orgànic que els aporti nous nutrients per a afrontar la propera estació.

RENOVAR LES PLANTACIONS. Passa pel teu centre de jardineria i escull les flors de la temporada de tardor-hivern. També és un bon moment per a plantar arbusts perennifolis (arboços, baladres, llorers, oliveres) i coníferes; excava els sots i deixa'ls oberts uns 15 dies abans de plantar-hi res.

PREPARAR ELS PARTERRES. Remou la terra i remena el substrat amb adob orgànic abans de plantar les noves plantes de temporada.

LLENYOSES: Posa fems als rosers perquè floreixin durant molt temps. Poda les bardisses de coníferes i perennifòlies. Divideix les mates i fes esqueixos.

PLANTES DE FLOR: Retira les plantes que estan esgotades per l'estiu i canvia-les per pensaments, crisantems, nous tagetes, Salvia splendens, morrisàs bords...

L'HORT: Sembra escarola, porro, pastanaga, nap, bleda, enciam d'hivern, rúcula... Trasplanta els planters de col, llombarda i d'altres hortalisses d'hivern.

PLANTES D'INTERIOR: Teràpia post-vacances: talla tot allò que estigui sec, submergeix el test en aigua i remou la terra. Reinicia l'abonament quinzenal.

Foto: Stipa Tenuissima
 
01.Aug.2014
Els consells del mes d'agost
VIGILAR EL REG. Segueix sent una tasca fonamental, especialment per a les plantes dels testos o jardineres. No te n'oblidis!

CONTROLAR PLAGUES I FONGS. No pots descuidar-te. Els plaguicides sistèmics i fungicides d'ampli espectre et facilitaran la tasca.

ELIMINAR LES MALES HERBES. Ha de ser una tasca constant.

PREPARAR ELS PARTERRES DE TARDOR. Després del dia 15 del mes, obre sots on hagis de plantar al setembre i barreja la terra amb fems.

HORT: És el temps de collir carbassons, cogombres, enciams, tomàquets... però també síndries, melons i fruites de pinyol. Ja pots començar les sembres de tardor.

PLANTES DE FLOR: Preveu els cops de calor assegurant que tinguin l'aigua necessària. No adobis fins al setembre. Elimina les flors pansides.

LLENYOSES: Poda les branques seques i dèbils. Si vols roses a la tardor, ara és el moment de podar bé els rosers. Repassa les bardisses de les coníferes a partir del 15 del mes.

PLANTES D'INTERIOR: No les adobis durant aquest mes. Si marxes de vacances, porta-les a un lloc lluminós però sense sol directe i assegura'ls la seva provisió d'aigua.
 
04.Jul.2014
Els consells del mes de juliol
VIGILAR EL REG. Aquest mes és una prioritat. Utilitza aspersió per a la gespa, degoteig per als arbustos, anuals i perennes, bardisses i arbres, i regadora o immersió (depèn) per a les plantes d'interior (no deixis de polvoritzar-les amb aigua).

ADOBAR LES PLANTES DE FLOR. Estan en plena floració i necessitaran un fertilitzant ric en fòsfor i potassi i pobre en nitrogen.

CONTROLAR LES PLAGUES I MALES HERBES. Estan molt actives; convé que utilitzis plaguicides sistèmics i fungicides d'ampli espectre per a mantenir-les a ratlla. Retira a mà o birba les males herbes; per a la gespa, demana consell al Garden Tortadès.

LLENYOSES. Poda les branques seques i dèbils. Retalla les aromàtiques. Cava un escocell al voltant dels arbres. Multiplica les llenyoses mitjançant esqueixos.

PLANTES DE FLOR. Controla l'arna del gerani. Protegeix-les dels cops de calor: no et descuidis de regar-les. Elimina les flors pansides.

PLANTES D'INTERIOR. Mantingues-les ben regades, però donant a cadascuna l'aigua que necessita. Si te'n vas de vacances, assegura't que tindran aigua.

HORT. És l'època de collir tomàquets, carbassons, cogombres, enciams, però també fruites de pinyol, com les prunes. Pots començar les sembres de tardor.

Foto: Buguenvíl·lea
 
02.Jun.2014
Consells del mes de juny
CONTROLAR LES PLAGUES I MALALTIES. És una batalla que no ha de parar. Hi ha molts recursos per a combatre-les, des de remeis casolans fins a fitosanitaris ecològics i control biològic de plagues.

ELIMINAR LES MALES HERBES. Competeixen per l'aigua, la llum i l'adob. Pots eradicar-les a mà, amb un aixadó o amb herbicides (en aquest cas consulta el teu centre de jardineria). Tindràs un jardí més sa.

ADOBAR. Perquè les plantes de flor floreixin molt temps i en molta quantitat, dóna'ls adob ric en fòsfor i potassi. La gespa i les plantes verdes d'interior agrairan un fertilitzant específic que les fortifiqui i mantingui el seu color.

HORT. Alleugera els fruiters per a assegurar que donaran fruits de qualitat. Col·loca tutors a les tomaqueres. Recol·lecta maduixes, carbassons, pastanagues, ravenisses...

PLANTES DE FLOR. Perquè les perennes i anuals rendeixin el màxim possible, posa'ls adob per a plantes de flor, rega-les regularment i pinça les flors pansides.

LLENYOSES. Retalla les bardisses i topiàries de boix, olivereta, arizòniques... Poda els arbustos que ja han florit. Guia i subjecta les branques de les enfiladisses.

PLANTES D'INTERIOR. És un bon moment per a trasplantar les palmeres. Dóna humitat a l'ambient mitjançant polvoritzacions amb aigua.

Foto: Calibrachoa
 
07.May.2014
Els consells del mes de maig
Plantar. Maig és un mes òptim per a plantar, trasplantar o canviar de test arbres, arbusts, bardisses, enfiladisses i plantes d'interior. Som-hi!

Adobar. Anuals, bianuals i perennes necessiten un fertilitzant complert per a seguir florint en quantitat, especialment si viuen en un test. Les que s'acaben de plantar, s'hauran de començar a adobar als 15 dies.

Regar. L'aigua no pot faltar ara que començarà a fer més calor, especialment si les plantes viuen en testos i contenidors.

Vigilar les plagues. Estan molt actives, vés amb compte!

Dies de roses. Perquè els rosers continu'n florint fins el mes d'agost, rega'ls tres o quatre cops per setmana, vigila les plagues, dóna'ls un adob específic, poda els xucladors...

Planta les azalees. Azalees i rododendres es planten o trasplanten quan estan en flor. Utilitza substrat per a acidòfiles. Vigila que el sòl estigui sempre humit.

Plantes d'interior. Maig i juny són mesos molt apropiats per a trasplantar areques, chamaedorees i livistones. A la kèntia renova-li la capa superior del substrat.

Hort. Ja pots collir pèsols, mongetes tendres, enciams, ravenisses i maduixes... Planta a l'hort els plançons de ceba, pebrot, api, enciam i tomàquet.

Foto: Lobelia Erinus
 
01.Apr.2014
Els consells del mes d'abril
PLANTAR. Abril és un mes òptim per a plantar de tot: coníferes en contenidor, bardisses i una enorme varietat de vivaces i anuals de primavera-estiu: geranis, geranis d'heura, petúnies, alegries...Omple de color els teus testos amb les noves varietats que trobaràs a Tortadès Garden Center!

SEMBRAR. Ara és el millor moment per a la sembra directa de llavors anuals al jardí i d'hortalisses i herbes aromàtiques a l'hort.

BIRBAR. Treu les males herbes abans que creixin més.

VIGILAR LES PLAGUES. Estan més actives que mai, controla-les!

HORT. Sembra directament al terreny carbassó, bleda, espinac, carbassa, remolatxa, ruca i pastanagues. Repica els plançons de tomàquets.

TRASPLANTA ELS TEUS CACTUS. La primavera i l'estiu són una bona època per a canviar de test els cactus que ho necessitin. Busca un test només d'uns quants centímetres més.

AROMÀTIQUES EN FLOR. Espígols, farigoles, romanís, sàlvies... estan plens de flors fragants. Vigila el drenatge i rega'ls moderadament.

PLANTES D'INTERIOR. Renova'ls la terra retirant els primers cinc centímetres i aportant substrat nou, o canviant-les a un test una mica més gran.

Foto: Margarita (Argyranthemum frutescens)
 
05.Mar.2014
Els consells del mes de març
PLANTAR. Març és un mes ideal per plantar arbres i arbusts amb pa d'arrels, bardisses, vivaços, entapissants, aromàtiques, gramínies, anuals... Trobaràs tota la varietat a Tortadès.

ADOBAR. Abans de plantar, aplica adob orgànic als parterres i platabandes, jardineres i tests. Milloraràs l'estructura del substrat.

POSAR ATENCIÓ A LES GELADES TARDANES. Durant aquest mes, a Osona, encara acostuma a gelar. Aquestes gelades tardanes o de primavera posen en risc la floració i el fullatge nou. No et descuidis i protegeix les teves plantes, especialment les que acabes de plantar.

SEMBRES DE PRIMAVERA. Al març pots seguir fent planters i també sembrar directament sobre el terreny pastanaga, remolatxa, ravenissa i patata.

ADOBA ELS CÍTRICS. Perquè els teus cítrics donin molta flor, dóna'ls ara un adob específic, sempre que tinguin més d'un any. Polvoritza'ls amb un anti-minadors.

ESPORGA LES LLENYOSES. Si no has fet al febrer, esporga ja, abans que brotin, els caducifolis de flor estival o aquells que acaben de florir.

PLANTES D'INTERIOR. Posa'ls fertilitzant cada 15 dies. Març i abril són els mesos apropiats per a renovar el substrat i trasplantar les que ho necessitin.

Foto: Magnolia soulangeana
 
10.Feb.2014
La nutrició als nostres fruiters
En el cultius dels fruiters, la fertilització juga un paper molt important. Tenir els nostres fruiters ben alimentats donarà coma a resultat un arbre equilibrat que ens proporcionarà fruita de gran qualitat.
És molt important trobar l'equilibri entre el creixement vegetatiu (branques i fulles) i la producció de fruita. Els arbres amb excés o falta de vigor implicarà fruita de mala qualitat.
En aquest sentit és molt important conèixer les necessitats dels nostres fruiters, el sistema utilitzat i el moment de l'aplicació dels nutrients. També és molt important tenir clar que la fertilitat d'un sòl no ve marcada només pel contingut en nutrients, si no per l'estructura del sol (porositat del sòl, capacitat de retenció d'aigua...) i per la quantitat de vida que té capacitat de retenir (microorganismes que, moltes vegades, estan associats a les arrels dels nostres arbres). A Tortadès podeu trobar adobs orgànics que han de tenir la capacitat de millorar l'estructura dels nostres jardins, el contingut de nutrients i sobretot, la vida del nostre jardí. Recomanem especialment l'Adob fruiters bio 800g de Massó.

Quina quantitat apliquem?
Les aportacions orgàniques sempre són beneficioses pels nostres jardins. Però, com podem saber, de manera senzilla, si els nostres fruiters necessiten més o menys adobs?. La manera més senzilla és mirar la brotació anual de l'arbre: un creixement de brot inferior a 40cm, ens pot estar indicant que falta nutrients, un creixement entre 40 i 90cm ens indica un creixement adequat i, si supera els 90cm, tenim un problema d'excés de vigor de la planta. La quantitat que us proposem es aplicar una dosi de 150g d'Adob fruiters bio Massó per arbre. Les dosi màximes (200-250g) seran per a fruiters de creixement baix i les mínimes (80g) per a fruiters de creixements alts.

Quan l'apliquem?
El millor moment d'aplicació d'aquest tipus d'adobs és just a la sortida del repòs hivernal: entre febrer (fruiters més primerencs) i març (fruiters tardans). En el cas de necessitat podem repetir l'aplicació just abans de l'arribada de l'estiu i/o en el mes de setembre (un parell de mesos abans de la caiguda de fulles). Cal evitar els moments de màxima calor durant l'estiu.

Com els apliquem?
Els adobs (també el reg) no s'han d'aplicar al costat del coll dels nostres arbres. S'han d'aplicar just aproximadament on acaba la copa de l'arbre i repartir-ho amb el radi més ampli possible. Quan més ampli sigui el radi d'aplicació, més capacitat d'exploració tindran les arrels i per tant, millor anclatge i millor rusticitat l'arbre.

Foto: Cirerer (Prunus avium)
 
10.Feb.2014
La sanitat dels nostres fruiters
Hem de tenir clar que per tenir uns fruiters ben sans, el primer que cal fer, és cuidar-los bé. La fertilització, el reg i la poda són bàsics per a tenir els arbres en bon estat sanitari. Si volem, a més, cultivar-los de manera ecològica, hauríem d'escollir el fruiter que millor s'adapti a la nostra zona, escollir una bona varietat i cultivar-lo amb atenció; d'aquesta manera, ens donarà com a resultat un arbre sa, amb més facilitat per a controlar les plagues i malalties.
Pel control de plagues i malalties, és molt important reconèixer els símptomes per determinar exactament, quin és el problema que tenim. A Tortadès us oferim el nostre consell i assessorament per ajudar-vos a identificar el problema.
Pel que respecta a les plagues, és molt interessant que els nostres jardins siguin el més diversificats possible. Tenir diferents plantes que ens donin floracions de forma continua, ens asseguraran la presència d'insecte útils capaços d'ajudar-nos al control d'algunes plagues com pugons, caparretes, aranya vermella....
També la col•locació d'alguna caixa niu apropiada pot ajudar a la instal•lació d'ocells insectívors capaços de mantenir a ratlla algunes plagues.
Pels insectes més complicats haurem de recórrer a tractaments. L'important dels tractamens es que siguin el més respectuosos amb la nostra salut i amb la resta d'”habitants” beneficiosos del nostre jardí (insectes útils com les marietes). Els productes que us recomanem i que podeu trobar a Tortadès son els següents:

- Antiorugas Massó: pel control d'orgues. Es tracta d'un producte totalment selectiu i eficaç. Aplicar a raó de 1g per 1l d'aigua.
- Aceite insecticida Massó: pel control de caparretes, pugó,... Aplicar a raó de 20ml en prefloració i a raó de 10ml per litre d'aigua en la primavera-estiu.

Pel que fa al control de malalties també depèn, en gran mesura, de les mesures culturals que nosaltres apliquem. Una bona aireació dels arbres (amb una poda i una fertilització correcta), una bona orientació (sempre millor cara sud) i sobretot evitar els regs abundants al coll de l'arbre, seran mesures culturals per evitar problemes de fongs.
Per ajudar-nos a aquest control de malalties en períodes d'humitat, el “fungicida cobre Massó” i l'”antioidi Massó” a base de sofre son una bona alternativa. El fungicida cobre Massó l'aplicaríem a raó de 3-4g per litre d'aigua abans de la floració i després de la caiguda de fulles. Pel que fa a l'antioidio Massó l'aplicaríem després de la floració a raó de 3g per litre. Es pot barrejar l'oli amb el coure, però mai l'oli amb el sofre.

Foto: Prunera (Prunus domestica)
 
04.Feb.2014
Els consells del mes de febrer
ESPORGAR. Fes la poda de neteja, rejoveniment i formació d'arbres,
arbusts i enfiladisses. Poda els arbusts caducifolis que floreixen a l'estiu o que
han fet flor a l'hivern, abans que brostin. Retalla les gramínies ornamentals i
vivaces que s'han mantingut en peu, encara que sigui seques, tot l'hivern.

ADOBAR I ENCOIXINAR. Després d'esporgar, encoixina l'escocell dels arbres o el peu dels arbustos i enfiladisses preferentment amb adob orgànic; enterra'l una mica i rega a continuació. Dóna als teus cítrics un adob específic i també a les bulboses de primavera, les que ja estan en flor o les que estan a punt.

PREVENIR LES GELADES. Mantingues cobertes les plantes més delicades, perquè una gelada tardana pot fer malbé els brots nous i les flors.

ENFILADISSES BEN SUBJECTES. Abans que comen¬cin a emetre brots, revisa les subjeccions de les enfiladisses més volubles (glicina, ges¬samí). De pas, poda les branques seques.

ESPORGA LES HORTÈNSIES. Si vius a una zona temperada, febrer
és el mes ideal per a esporgar les hortènsies; si la regió és freda espera al març per a fer-ho.

COMENÇA A PLANTAR . A mida que les temperatures es vagin moderant pots començar a plantar vivaces i plantes anuals de temporada a testos i parterres.

POSA A PUNT EL TERRA. Abans de plantar les teves plantes de flor, remou i aireja el terra del jardí i els testos, elimina les males herbes i aplica adob orgànic.

Foto: Camèlia (Camellia japonica)
 
09.Jan.2014
Els consells del mes de gener
PROTEGIR DE LA NEU I DEL FRED. No deixis que la neu s'acumuli sobre els arbres, arbusts i bardisses del jardí, perquè el seu pes pot
fer malbé les branques; utilitza una vara per a treure-la. Si es preveuen gelades, rega les plantes per a augmentar la inèrcia tèrmica. Revisa les fundes, mantes
tèrmiques, pantalles tallavents i altres proteccions que hagis posat contra el fred.

PLANTAR. Si el sòl no està gelat o xop, pots omplir el teu jardí de color en forma de pensaments, el·lèbors, violetes, cols ornamentals... També pots plantar caducifòlies, sobretot si és a arrel nua.

ADOBAR. Les perennes i anuals que estiguin en flor han de rebre un adob ric en fòsfor i potassi perquè s'allargui la floració.

TESTOS BEN PROTEGITS. Embolica amb una arpillera, una funda antigelades o amb plàstic e bombolles els testos de la ter-rassa per a evitar
que es parteixin a causa del fred.

OLI ANTIPLAGUES. Durant el mes de gener, aplica per
segona vegada oli mineral anti-plagues als teus arbres, aquest cop barrejat amb fungicida. Xopa bé l'escorça.

L'HORT. El gener marca l'inici de la sembra de la ruques directament al terreny. També pots començar a fer planters de pebrots, naps i alguns enciams.

LA GESPA. Si està glaçada, evita trepitjar-la molt i rega-la una mica perquè el fred no la cremi. Intenta que no es formin bassals permanents perquè no surtin molsa i líquens.

Foto: Col de jardí (Brassica Oleacerae)
 
02.Dec.2013
Els consells del mes de desembre
Protegir del fred. Si es preveuen gelades, rega les plantes per augmentar la inèrcia tèrmica. Comprova periòdicament que les fundes, mantes tèrmiques, pantalles tallavents i la resta de proteccions estiguin complint la seva funció.

Podar. Si encara li has de treure les branques seques, dèbils o mal formades a algun arbust, arbre ornamental o fruiter, agafa ja les podadores i evitaràs que perdin saba; no toquis els que faran flor al febrer. Retalla les perennes que han parat de florir, com els crisantems i els àsters.

Entrecavar la terra. Trenca i esmicola amb una aixada o un magalló la crosta dura que el fred i la pluja formen a la terra del jardí, l'hort i els tests.

Rosers. Quan comencin a sortir les gemmes dels rosers de peu baix, els híbrids de te, els rosers floribunda i patio, poda'ls bé fent talls de biaix amb unes tisores netes i afilades.

Plantes de flor. Posa adob ric en potassi i fòsfor als el•lèbors, pensaments, brucs, ciclàmens, Bellis perennis i altres espècies que ara són en flor.

L'hort. Desembre és el mes més apropiat per plantar alls. Sembra bledes, espinacs i pastanagues directament al terreny, i naps i enciams al planter.

La gespa. Si està glaçada evita trepitjar-la molt i rega-la una mica perquè el fred no la cremi. Intenta que no es formin bassals permanents perquè no surtin molsa i líquens.
 
02.Dec.2013
Hippeastrum. La planta del mes de desembre
Per posar un toc de color a la seva llar durant els freds i grisos dies d'hivern, ha arribat l'hora de convidar a casa l'Hippeastrum, la planta per excel•lència del mes de desembre, i així gaudir d'aquesta aportació extra de llum i de color.
Les últimes investigacions científiques que s'han realitzat han demostrat que, aquelles persones que viuen en un entorn amb plantes milloren el seu estat d'ànim. Es van dur a terme estudis en què, diversos grups de pacients que s'havien sotmès a operacions, es recuperaven de forma més ràpida si tenien plantes a les seves habitacions.

Molt Millor
L'Hippeastrum és una planta ideal per alegrar el dia: unes llargues fulles d'un verd intens que poden arribar a mesurar fins a 60 cm, i flors de 20 cm d'ample, de colors cridaners i brillants. Gaudir de tanta intensitat cromàtica en aquesta època de l'any aporta una bona dosi d'optimisme i alegria. L'Hippeastrum també és conegut amb el nom de Amaryllis, i sovint es ven sota aquest nom durant els últims mesos de l'any.

Estimulador natural
El que és veritablement sorprenent de l'Hippeastrum és que creix d'un bulb, igual que altres membres de la família dels Narcisos. I encara que té el seu origen a Mèxic i al Carib, l'Hippeastrum no té cap problema per adaptar-se a climes més freds i a ambients menys assolellats. Per aquesta raó pot estar ubicada també a l'exterior de la casa, en un lloc que estigui a l'ombra, i sempre que la temperatura no sigui extrema. Sobreviu bé en un test, en el qual un terç del bulb es mostra fora de la superfície de la terra. Situant-la en un lloc amb una mica de llum i una mica d'aigua de tant en tant, l' Hippeastrum el sorprendrà amb brillants fulles verdes i fresques, i flors colorides: vermell, rosa, blanc, taronja, groc, verd, a més d'altres més vistosos amb ratlles de colors i vores.
 
05.Nov.2013
Bromelia. La planta del mes de novembre
Exòtica, energètica i atraient... Junts per molt temps.
La Bromèlia és una planta molt viril alhora que vistosa, que es troba molt repartida per tot el món. Una planta atractiva, forta, plena d'energia, i sobretot molt cridanera ... per això és la protagonista a destacar durant el mes de novembre.
Tot i que la seva aparença suggereix que requereix molta atenció i cures, res podria estar més lluny de la realitat. La Bromèlia és d'una bellesa natural molt forta i masculina. És una planta resistent per naturalesa. Només cal
situar-la a un lloc amb llum, encara que no a ple sol. El reg ha de ser regular, posant una mica d'aigua al plat la planta serà feliç. De tant en tant es pot ruixar amb un esprai vegetal, sobretot en períodes estivals o dies molt calorosos.

Mentalitat sense esforç.
La Bromèlia viu sota la filosofia del mínim esforç, és una estil que probablement li ve donat per les circumstàncies en les quals van sobreviure els seus avantpassats. És una planta originària dels aspres terrenys dels Andes i les
selves d'Uruguai. Allà, la Bromèlia creix literalment en els arbres, absorbint la humitat i els aliments, a través de les seves petites arrels i de les seves fulles. Però la Bromèlia també es coneix com una planta molt viatgera, ja que es pot trobar per tot el centre i el sud d'Amèrica. I cadascuna de les atractives i diverses varietats han sabut adaptarse amb facilitat a les circumstàncies de cada zona.

Gaudir al màxim.
Però el més cridaner son, sens dubte, els seus colors brillants, i les seves grans flors que creixen com una flama al cor de la planta. Aquestes flors poden tenir els colors més vibrants: vermell, groc, taronja, morat, i fins i tot bicolor. Però la Bromèlia és molt especial, i només floreix cada dos o tres anys generalment, i després de la floració té lloc la mort de la roseta central, però l'avantatge és que neixen brots nous al seu voltant, que produiran noves plantes. Aquests brots poden trasplantar a altres tests quan arriben als 15 centímetres d'altura o quan porten creixent uns mesos.
 
04.Nov.2013
Els consells del mes de novembre
Podar. Al novembre es fa la prepoda dels rosers de peu alt, sempre que no estiguin en flor. També ha arribat el moment de netejar les branques seques o mal orientades dels perers, pomers i altres caducifòlies, si fes falta, i les plantes enfiladisses (inclosos els rosers). Unta les ferides amb pasta cicatritzant.

Plantar i trasplantar. Quan les caducifòlies han perdut les fulles és el moment ideal per a plantar-les, o trasplantar-les si l'espècie ho tolera, sobretot si són a arrel nua. També és bona època per plantar rosers.

Encoixinar. Cobreix el peu de les plantes amb escorça de pi, palla o compost per a protegir les arrels de l'efecte perniciós del fred.

Llenyoses. En un mes tan ventós, revisa els tutors dels arbres i les subjeccions de les plantes enfiladisses. Protegeix del fred les plantes més sensibles i les acabades de plantar.

Plantes d'interior. Rega-les poc, però procura que hi hagi humitat ambiental. Enterra els bulbs forçats d'amaril•lis i jacints per a tenir flors al Nadal.

L'hort. Resguarda els cultius més delicats amb túnels i hiverna¬cles de posar i treure. Cultiva llombardes, cols, endívies, apis, porros, escaroles, coliflors...

Cítrics i palmeres. Si conrees llimoners, mandariners o tarongers a la terrassa, posa'ls a cobert o cobreix-los amb una funda. Protegeix algunes palmeres del fred.
 
25.Oct.2013
Consells per plantar bulbs
Els bulbs de tardor (tulipes, jacints, narcisos, etc.), que floriran a la primavera, s'han de plantar durant els mesos d'octubre i novembre.

És important que els bulbs siguin de bona qualitat i estiguin en bon estat (no han de tenir forats i han d'estar durs al tacte).

També és important que la terra en la que els plantarem dreni bé, és a dir, que no s'embassi. Si tenim una terra molt argilosa o pesada s'haurà d'esponjar amb sorra de riu o matèria orgànica, barrejant-ho molt bé amb l'aixada. Això serveix tant si els plantem en parterres com en testos o jardineres.

Abans de plantar s'ha de llaurar la terra amb una profunditat de vint o vint-i-cinc centímetres, perquè quedi ventilada i solta. Aprofiteu-ho per incorporar un adob orgànic que quedi barrejat amb la terra homogèniament.

La distància de plantació entre els bulbs depèn de l'espècie. Oscil•la entre 5 i 20 centímetres. Els bulbs grans s'han de plantar a uns 12 centímetres de separació i els petits entre 8 i 10 centímetres. Per exemple, els crocus i begònies de 2 a 4 centímetres, els muscari i ranuncles de 7 a 10 centímetres o els jacints i narcisos de 10 a 14 centímetres.

La profunditat a la que s'han de col•locar és molt important i també varia en funció de les espècies i si són bulbs, tubercles o rizomes. Com a norma general, la part superior del bulb ha de quedar coberta per una capa de terra d'espessor igual a allò que mesuri el bulb en alçada. O el que és el mateix, que la base del bulb quedi a una profunditat que sigui el doble de la mida del bulb.

Es planten amb una petita pala o un plantador de bulbs, col•locant-los de forma que la punta (per on surt el brot) miri sempre cap amunt.

Es cobreixen de terra, es reguen de forma abundant en el moment de plantar-los i ja està, a cuidar-los una mica fins que floreixin.
 
04.Oct.2013
Els consells del mes d'octubre
Plantar, trasplantar, canviar de test. Igual que el mes de setembre, l'octubre ofereix les condicions ideals per a plantar i trasplantar, si l'espècie ho permet, arbres i arbusts: caducifolis que ja han entrat en repòs, coní¬feres amb la mota de terra adherida a les arrels (si vols una bardissa l'has de plantar ara), llorers, baladres, arboços, oliveres... Recorda que és important obrir els clots uns 15 dies abans de plantar i també comprovar si el drenatge és correcte.

Podar, encoixinar i adobar. Retalla per últim cop a l'any les bardisses de coníferes i perennifòlies. Elimina les branques seques, fetes malbé o desviades. Després de podar, encoixina l'escocell dels arbres o el peu dels arbusts i de les plantes enfiladisses amb adob orgànic; enterra'l lleugerament i, a continuació, rega.

Llenyoses. Aplica oli mineral sobre el tronc i les branques per eliminal les plagues mentre hibernen. Planta noves aromàtiques, poda les que tens i fes esqueixos.

Plantes de flor. Dóna'ls adob ric en potassi. Encoixina les arrels de les més sensibles o de les acabades de plantar. Enterra els bulbs de primavera.

L'hort. Planta o sembra bledes, espinacs, cols porros ravenisses... Recol•lecta els codonys, kiwis, avellanes, fruits del bosc, les últimes peres i pomes...

Plantes d'interior. Adoba cada dues setmanes amb un fertilitzant dissolt en aigua de reg. Rega menys, però mantingues la humitat ambiental.
 
04.Oct.2013
Polyscias. La planta del mes d'octubre
Brillant i lluminosa, acapara tota l'atenció
Les Polyscias, són plantes discretes, que no necessiten molta llum, a diferència d'altres plantes amb
flors que sí que necessiten llum solar directa, per això, aquest gènere de plantes no tindrà inconvenient
a acomodar-se en qualsevol racó de la casa. Encara que això no vol dir que no cridi l' atenció o passi
desapercebuda, ja que des de la seva discreta posició, brillarà resplendent. Aquest és un bon motiu per
ser la planta protagonista del mes d'octubre.

Una planta que pot viure bé en un lloc sense gaire llum natural, pot ser molt avantatjós per a les llars
que no són molt lluminoses. A més les Polyscias són plantes molt boniques i molt decoratives a
qualsevol ambient. Les seves característiques branques de tija gruixuda la fan ser molt resistents. Les
fulles poden ser rodones o en forma de cor, i sovint amb una vora ondulada irregular. En la seva majoria
són de color verd, però algunes varietats de Polyscias també tenen fulles en altres gammes de colors.

En constant creixement
Les Polyscias són plantes poc exigents, que es conformen amb la poca dedicació que se'ls pugui
brindar. No necessiten molta aigua, la terra no ha d'estar massa humida, sinó més aviat lleugerament
seca. Mantenir la temperatura ambient sense grans canvis, i afegir una mica de adob per a plantes de
tant en tant a l'aigua, és més que suficient perquè creixi de forma sana i constant. Aquest creixement
farà que tingui necessitat de ser canviada a un test més gran en poc temps. Ho sabrà quan comprovi
que les arrels comencen a sobresortir i a topar amb les parets del test.

Un company de pis de mida adult
Tot i que parlem d'una planta discreta, que requereix poques atencions i que es conforma amb un racó
poc il·luminat, això no vol dir que no estigui plena de vida. Es tracta d'una planta molt alegre, amb
brillantor, voluminosa, i la presència es fa notar. Les Polyscias poden arribar a convertir-se en un
company de pis de mida adult. Realitzant les cures comentades, i ampliant la mida del test sempre que
ho necessiti, aquesta planta pot arribar a mesurar fins a un metre i mig d'alçada.
 
25.Sep.2013
L'areca. Planta del mes de setembre
L'Oficina Holandesa de Plantes promociona cada mes una planta, en una campanya que compta amb la col•laboració de l'Associació de Gardens i del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, per conèixer millor la seva procedència, característiques i consells per tenir-ne cura. Aquest setembre, la planta del mes és l'Areca.

Igual que un veritable àngel protector, l'Areca vetlla per la vostra salut. Com si d'una simbiosi es tractés, la planta és feliç, quan vosaltres us sentiu bé. Aquesta varietat de palmera és poc exigent, i demana poc, a canvi d'oferir la seva esplendor.

L'Areca ha estat comparada amb una au tropical, per la seva propagació de fulles plomoses que evoquen les llargues ales d'un ocell. En aquesta palmera es contempla una gran diferència respecte a d'altres de la seva família, i és que les tiges neixen de forma individual des de la base, a la terra, a diferència de la majoria que tenen una única tija gruix. Quan l'Areca és feliç i saludable, desenvolupa noves tiges i creix en amplada, con una àmplia ploma tropical.

L'Areca, per la seva tipologia de palmera, té el seu habitat natural a la zona tropical. És originaria de les selves tropicals humides de Madagascar, on es pot trobar en llocs apartats. Juntament amb una àmplia gamma de varietats de palmeres, l'Areca forma en molts llocs una densa selva de belles fulles verdes.

Una vegada que l'Areca troba una bona ubicació dins de la casa, començarà a treballar per millorar la seva salut. Elimina elements tòxics de l'aire, i al mateix temps aporta humitat a l'atmosfera per evaporació de l'aigua. Això us permetrà gaudir d'una qualitat d'aire més pur i refrescant. A canvi, la planta requerirà d'una ubicació on gaudeixi de llum natural, però evitant el sol directe. S'ha de regar amb aigua tèbia de forma regular, i polvoritzar amb un esprai d'aigua de forma més freqüent durant els mesos d'estiu. És convenient d'eliminar les fulles que estiguin seques, ja que això l'ajudarà a que brotin fulles noves amb més facilitat. És una planta que crea un gran volum d'arrels pel que caldrà traspassar-la a testos més grans a mesura que se li vagin quedant petits. Amb aquestes atencions, la vostra Areca us assegurarà un entorn molt beneficiós.
 
02.Sep.2013
Els consells del mes de setembre
Adobar. Extenuats per l'estiu, el jardí en general, les bardisses, la gespa, les plantes de la terrassa i l'hort necessiten adob orgànic que els aporti nous nutrients per a afrontar la propera estació.

Renovar les plantacions. Passa per Tortadès i escull les flors de la temporada de tardor-hivern. També és un bon moment per a plantar arbusts perennifolis (arboços, baladres, llorers, oliveres) i coníferes; excava els sots i deixa'ls oberts uns 15 dies abans de plantar-hi res.

Preparar els parterres. Remou la terra i remena el substrat amb adob orgànic abans de plantar les noves plantes de temporada.

Plantes llenyoses. Posa fems als roser perquè floreixin durant molt temps. Poda les bardisses de coníferes i perennifòlies. Divideix les mates i fes esqueixos.

Plantes de flor. Retira les plantes que estan esgotades per l'estiu i canvia-les per pensaments, crisantems, nous tagetes, Salvia splendens, morrisàs bords...

L'hort. Sembra escarola, porro, pastanaga, nap, bleda, enciam d'hivern, rúcula... Trasplanta els planters de col, llombarda i d'altres hortalisses d'hivern.

Plantes d'interior. Teràpia postvacances: talla tot allò que estigui sec, submergeix el test en aigua i remou la terra. Reinicia l'abonament quinzenal.
 
01.Aug.2013
Els consells del mes d'agost
Vigilar el reg. Segueix essent una tasca prioritària, especialment en plantes que es cultiven en testos o jardineres.

Controlar plagues i fongs. No pots descuidar-te. Els plaguicides sistèmics i fungicides d'ampli espectre et facilitaran la tasca.

Eliminar les males herbes. Ha de ser una feina constant.

Preparar els parterres per la tardor. Després del 15 del mes obra els forats on plantaràs al setembre i barreja la terra amb “mantillo”.

Plantes llenyoses. Poda les branques seques i dèbils. Si vols roses a la tardor, poda fort els rosers. Repassa les tanques de coníferes a partir del 15 del mes.

Plantes de flor. Preveniu el cop de calor procurant que tinguin l'aigua necessària. Suspengueu l'abonament fins el setembre. Elimineu les flors pansides.

L'hort. Es temps de collir carbassons, cogombres, enciams, tomàquets... però també síndries i melons i fruites de pinyol. Ja podeu iniciar les sembres de tardor.

Plantes d'interior. No les aboneu durant aquest mes. Si sortiu de vacances porteu-les a un lloc lluminós però sense sol directa i assegureu-vos que no els falti aigua.
 
26.Jul.2013
El reg en testos i jardineres
És important observar l'aspecte de les plantes per tal de detectar els símptomes de falta o excés d'aigua, sobretot a l'estiu.

Quan hi ha falta d'aigua les fulles agafen un color apagat, deixen de brillar, s'arruguen, comencen a quedar grogues i cauen o es panseixen.

El símptoma més típic d'excés d'aigua és que les fulles es tonen grogues i cauen.

Per tal de no regar quan no és necessari, cal controlar el grau d'humitat del substrat, per fer-ho només s'ha d'enfonsar el dit a la terra i notar si està seca o humida. També es pot fer amb un pal de fusta o amb un llapis i mirar si ha quedat terra enganxada. Un altre mètode molt senzill i efectiu és aixecar el test i segons el pes sabrem si està seca o no.

Cada planta i cada lloc requereixen unes freqüències de reg particulars. Així doncs, no existeixen receptes universals sobre quan regar.

L'excés de reg és el principal error que es comet en el cultiu de plantes en test, sobretot en plantes d'interior. Això provoca que es podreixin les arrels. És molt important tenir un bon drenatge, una capa de grava o arlita ajuda a que l'aigua sobrant no es retingui a la terra. Els testos han de tenir un orifici a la part inferior i cal procurar que no estigui obstru't. No pot quedar aigua estancada dins el test.

Cal plantar les plantes en un test de la mida que els pertoca. Normalment convé trasplantar-les a un test d'una mida superior al cap de uns dos anys. No és bo plantar-les directament a un test massa gran, ja que a diferència de plantades al terra, les macetes no regulen la humitat i en un test massa gran la planta no la pot absorbir tota.

Els testos de fang perden més aigua ja que son porosos. Els de plàstic retenen l'aigua durant més temps, per tant requereixen regar amb menys freqüència.

La millor hora per regar les plantes a l'exterior és d'hora al matí. Regar a la nit pot provocar que es formin fongs i al migdia es corre el risc de cremar les fulles i molta aigua s'evapora.

La temperatura ideal de l'aigua és a temperatura ambient, a l'estiu hem de procurar que no estigui massa calenta i tampoc és bo que estigui massa freda.

El reg ha de ser directament a la terra, no s'ha de mullar el fullatge.
 
01.Jul.2013
Els consells del mes de juliol
Vigilar el reg. És una prioritat aquest mes. Utilitza aspersió per la gespa, gota a gota pels arbusts, anuals i vivaces, tanques i arbres, i regadora o immersió per les plantes d'interior (no deixis de polvoritzar-les amb aigua).

Abonar les plantes de flor. Estan en plena floració i necessitaran un fertilitzant ric en fòsfor i potassi, i pobre en nitrogen.

Controlar les plagues i males herbes. Estan molt actives; convé que utilitzis plaguicides sistèmics i fungicides d'ampli espectre per mantenir-les a ratlla. Retira a mà o aixadell les males herbes; en el cas de la gespa, demana consell als especialistes de Tortadès Garden Center.

Plantes llenyoses. Poda les branques seques i dèbils. Retalla les aromàtiques. Cava un escocell al voltant dels arbres. Multiplica les llenyoses per esqueixos.

Plantes de flor. Controla la papallona del gerani. Protegeix-les del cop de calor: no descuidis el reg. Elimina les flors pansides.

L'hort. És època de collir tomàquets, carbassons, cogombres, enciams, però també fruites de pinyol, com les prunes. Comencen les sembres de cara la tardor.

Plantes d'interior. Cal mantenir-les hidratades, però donant-li a cadascuna l'aigua que necessita. Humidifica l'ambient. No les abonis durant aquest mes.
 
17.Jun.2013
Els consells del mes de juny
Controla les plagues i malalties. És una batalla que no podem deixar mai. Hi ha molts recursos per a combatre-les, des dels remeis casolans fins als productes fito-sanitaris ecològics.

Elimina les males herbes. Competeixen per l'aigua, la llum i l'adob. Erradicar-les (a ma, amb escarificador o amb herbicides) garanteix un jardí més sa.

Adoba. Per a que les espècies de flor floreixin en quantitat se'ls ha de donar un adob ric en fòsfor i potassi. La gespa i les plantes verdes d'interior agrairan un fertilitzant específic que les fortifiqui i mantingui el color.

Plantes llenyoses. Retalla tanques i topiàries. Poda els arbusts que ja hagin florit. Tutora les branques de les enfiladisses.

Plantes de flor. Les vivaces i anuals ompliran de flor el teu jardí i la teva terrassa. Espongeu bé la terra i barregeu-la amb adob orgànic.

L'hort. Alleugereix els fruiters per a assegurar-te fruits de qualitat. Col·loca tutors a les tomaqueres. Recull pèsols, carbassons, cogombres, maduixes...

Plantes d'interior. És un bon moment per a trasplantar les palmeres. Procura més humitat ambiental a totes les plantes mitjançant pulveritzacions.
 
08.May.2013
Els consells del mes de maig
Maig és un mes òptim per a plantar, trasplantar i canviar de test arbres, arbustos, plantas de tanca, enfiladisses i plantes d'interior.

Les plantes anuals, bianuals i vivaces necessiten un fertilitzant complert per a seguir florint abudosament, especialment si les tenim en torratxa. Les que s'acaben de plantar s'han de començar a abonar als 15 dies.

L'aigua no pot faltar ara que comença a fer més calor, especialment si les plantes viuen en testos i contenidors.

S'han de vigilar les plagues perquè ara estan molt actives.

A l'hort és el moment de collir els pèsols, les mongetes verdes, els enciams i les maduixes.
 
17.Apr.2013
Els consells del mes d'abril
Durant el mes d'abril és el moment òptim de plantar coníferes en contenidor, plantes de tanca, vivaces i tota mena de planta de temporada (geranis, begònies, petúnies, surfínies, etc.) que et donaran color al jardí durant la primavera i l'estiu. No t'oblidis d'adobar la terra.

També és bon moment d'erradicar les males herbes de la gespa. Pots utilitzar un herbicida anti-germinant.

Els arbres, arbustos, enfiladisses i plantes de tanca han de rebre una nova ració d'adob complert, ric en potassi. Rega'ls a continuació.

Les plantes aromàtiques (lavanda, farigola, romaní, etc.) estan en el seu millor moment. Vigila el drenatge i rega-les moderadament.

Aclareix els fruiters. Les branques dels presseguers, pomeres, perers i nesprers estan plens de fruit en creixement. Quan tinguin entre 8 i 10 mil·límetres descarrega les més plenes i elimina els fruits deformes. Així tindràs fruita de més qualitat i més gran.

Si les mates de pèsols, faves i mongetes han crescut el suficient, és el moment de col·locar tutors i suports per a que s'hi enredin.

Les plantes d'interior agrairan una renovació almenys parcial del substrat. Retira la part superior de terra amb compte de no fer malbé les arrels i substitueix-la per terra per a plantes d'interior. Rega-les a continuació.