El Blog
02.Nov.2016
Decoracions nadalenques a Brooklyn (Nova York)
Un dels espectacles nadalencs més insòlits que es poden veure al món son les decoracions nadalenques del barri residencial Dyker Heights, al districte de Brookyn a Nova York. Encara que costa d'arribar-hi des del centre de Manhattan, val la pena contemplar les il·luminacions de desenes de cases que competeixen entre elles per veure quina guanya l'altra en llums de colors i figures a les façanes i jardins. En uns quants carrers s'hi concentren desenes de cases en les quals milers de llums de colors impressionen els visitants, petits i grans, que desafien el fred que sol fer en aquelles dates per veure un dels atractius turístics de la capital americana.
 
20.Feb.2016
Garden Tortadès a l'Expogarden 2016
A començaments de febrer es va celebrar a Madrid, l'Expogarden 2016 que, com cada any, organitza l'Associació Espanyola de Centres de Jardineria, a la que pertany GARDEN TORTADÈS. L'Expogarden es la trobada anual dels centres de jardineria de la península ibèrica i hi participen prove'dors i gardens que aprofiten la trobada per intercanviar experiències i coneixements. En el marc de l'Expogarden s'imparteixen conferències i xerrades sobre temes d'interès per les empreses del sector. A la foto que ilustra aquest post hi podem veure a Dolors Collbatallé, gerent i paisatgista de GARDEN TORTADÈS, amb Iñigo Segurola, conegut paisatgista i director dels programes Bricomania i Decogarden, que va donar una interessant conferència sobre paisatgisme i jardineria, en la que va compartir el disseny del seu espectacular jardí particular.
 
30.Jun.2014
La lavanda
La lavanda, en totes les seves varietats, és una planta aromàtica que cada vegada s'utiltza més en paisatgisme. És conegut el seu ús en la indústria perfumista (qui no s'ha posat en algun moment de la seva vida colònia de lavanda?). Hi ha autèntiques plantacions que es recol•lecten només per aprofitar-ne el perfum. Avui us portem una imatge dels camps que voregen l'Abadia de Sénanque, prop del poble de Gordes a la Provença francesa, un espectacle quan, com ara, la lavanda està florida i en el seu màxim esplendor.

En els nostres jardins la lavanda ens aporta un color blau molt especial i un aroma característic. No hem d'oblidar que el jardí no només és un espai que es percep amb la vista sinó també amb l'olfacte i l'olor de la lavanda segur que ens evoca records de la tradició familiar.

Però, a més, tenir lavanda en el nostre jardí ens pot reportar moltes altres utilitats: des de fer servir les flors, fresques o seques, per decorar les taules de la nostra llar en els sopars d'estiu fins a usar-les per a aromatitzar els armaris o, inclús, per cuinar. Per a conservar-les seques el millor es tallar-les quan comença la floració i penjar-les en manats cap per vall en un lloc fresc i ventilat fins que s'assequin del tot.
 
21.Oct.2013
Els efectes beneficiosos de les plantes d'interior
Sovint es pensa, erròniament, que l'únic motiu per col•locar plantes d'interior a les nostres llars i llocs de treball és l'estètic o decoratiu. Fa uns dies La Vanguardia publicava un interessant article sobre els efectes depuratius pel medi ambient que produeixen les plantes a l'interior de les nostres llars.

L'article es feia ressó d'uns estudis de l'Agència de protecció Ambiental dels Estats Units que posen de relleu que, en contra del que en principi ens podríem imaginar, l'interior de les nostres cases està molt més contaminat que l'exterior. L'origen dels compostos orgànics volàtils perjudicials per la salut que es troben als habitatges és múltiple, des dels purament biològics fins als químics (per exemple, els que introdu'm a casa per efecte dels productes de neteja de la llar que utilitzem cada dia).

Doncs bé, l'article conclou que un dels millors recursos dels que disposem per purificar l'aire de l'interior de les cases és, precisament, el de les plantes que a través de les fulles capten el diòxid de carboni i l'oxigen que necessiten per viure i, juntament amb aquests gasos, atrapen substancies perjudicials que les acompanyen com formaldehid, benzè o amoníac.

Aquest article insisteix en una idea que ja va ser objecte d'estudi per part de científics holandesos fa anys i que havien centrat el seu punt d'atenció en la millora de les condicions de treball que reporten les plantes a les oficines. Efectivament, segons aquests estudis les plantes en el lloc de treball contribueixen a un ambient més saludable i estable, atès que evaporen aigua per mitjà de les fulles, absorbeixen calor i sorolls i purifiquen l'aire, a banda que la presència de plantes s'ha demostrat que redueixen l'estrés i estimulen la creativitat.

En un hospital noruec es va fer un estudi de la incidència d'una sèrie de malalties i molèsties abans i després de la col•locació de plantes i el resultat fou que el cansament, els mals de cap, les nàusees, la irritació d'ulls o la tos, entre d'altres, varen baixar una mitjana del 25% després de col•locar plantes en el lloc de treball.

És més, s'ha arribat a demostrar que la presència de plantes en les oficines suposa una reducció de les baixes per malaltia, de forma que el cost de les plantes i del seu manteniment es veu ràpidament amortitzat per l'estalvi econòmic que representa, inclús a curt termini.

En conclusió, les plantes no només tenen una funció decorativa a les nostres llars i llocs de treball, sinó que a més suposen un directe benefici a la nostra salut.
 
28.Jun.2013
Paret vegetal a Longwood Gardens
En aquest blog, a banda de consells sobre plantes, jardins i terrasses, tenim el propòsit d'anar-vos donant compte de llocs del món que, per una raó o altra, pensem que poden ser d'interès per als aficionats a la jardineria.
 
Prop de Filadelfia (USA) hi ha els jardins botànics Longwood Gardens la visita dels quals us recomanem vivament si alguna vegada visiteu la zona i que recentment vaig tenir l'oportunitat de recòrrer amb ocasió de l'assistència a unes jornades sobre paisatgisme. Els espais dels hivernacles i els jardins exteriors són espectaculars i milers de visitants anuals ho certifiquen.
 
De tota manera i malgrat l'indubtable interès dels jardins i els hivernacles que s'hi poden contemplar, avui us portem aquí una fotografia en la que podeu comprovar l'original utilització dels murs vegetals en uns passadissos interiors que porten als serveis de l'edifici principal. Aquesta impressionant solució posa de manifest  les múltiples aplicacions de les parets vegetals, inclús en espais aparentment secundaris d'una construcció que, d'aquesta manera, adquireixen una personalitat que, en aquest cas concret, s'adeqüen d'una forma immillorable al recinte del que formen part. Aquí s'ha realitzat una composició vegetal en la que predominen diferents varietats de falgueres.
 
Aquest tipus de solucions paisatgístiques que fa uns anys estaven reservades per a grans instal·lacions i pressupostos, avui estan a l'abast pràcticament de tothom i per a aplicacions de tota mida i destí. Si us interessa no dubteu en consultar el nostre servei de paisatgisme.
 
Dolors Collbatallé
Paisatgista