11-04-2023

Consells per introduïr-nos a la filosofia slow garden

L’slow garden és una filosofia de vida que veu la jardineria com una manera de gaudir de la natura, de la tranquil·litat que ens aporta i com a oportunitat per connectar amb el medi ambient. Aquesta tendència és una branca de la filosofia slow que lluita per frenar el ritme accelerat amb què es viu avui dia. A banda d’aplicar-se al nostre jardí, també es pot trobar en com mengem, com ens vestim o inclús com viatgem, però avui ens interessa com aplicar-la als horts urbans.

Què són i com aplicar la filosofia slow als horts urbans

Un hort urbà és un sistema de cultiu de poca extensió, situat dins d’una zona urbana com ara patis, terrasses o balcons. Estan pensats per a poder produir hortalisses, verdures, llegums, fruites, herbes medicinals, plantes aromàtiques o qualsevol altra varietat de planta. Normalment, no se n’obtenen grans produccions i, per tant, estan pensats especialment per a l’autoconsum.

La filosofia slow garden inclou qualsevol mena de cultiu: des d’arbres grans, arbustos amb flors, verdures, hortalisses i fruites, ja que el que es busca no és tenir un gran jardí o cultivar molta cosa, sinó gaudir de cada pas, respectant els tempos i valorant el temps de qualitat que passem fent aquelles tasques i degustant-ne el producte final, plantat des de zero per nosaltres. En certs casos inclús poden tenir influències del feng-shui.

Consells per construir un hort urbà

  1. Cal que el lloc que decideixis per situar el teu hort urbà rebi llum natural i directa bona part del dia. En cas que no disposis de gaire llum, ho hauràs de tenir en compte per escollir el tipus de cultiu.
  2. El més important per aconseguir que et visquin les plantes i les hortalisses és disposar d’un bon substrat. Et recomanem utilitzar substrats orgànics lleugers, porosos i que retinguin bé els nutrients.
  3. Seguint el punt anterior, per aprofitar bé aquest substrat procura escollir recipients grans, que et permetin introduir-ne el més possible, com ara: taules de cultiu, jardineres de fusta, jardins verticals, entre altres.
  4. Abans d’incorporar la terra a la jardinera, inclou una capa de drenatge.
  5. Si t’estàs iniciant en el món dels horts, és possible que et sigui més fàcil començar amb el cultiu de planters en comptes de fer servir llavors. En cas que t’hi vulguis atrevir, cal que sàpigues que les llavors normals s’han d’enterrar a una profunditat dues o tres vegades més avall del diàmetre de la llavor.

A continuació compartim amb tu el pas a pas en format audiovisual de com plantar un hort urbà facilíssim, ja no tens excuses!

I tu, t’animes a seguir la filosofia slow i fer el teu hort urbà? Per qualsevol dubte, recomanació de planter o llavors de primavera només ens has de contactar o venir a veure!